Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Universiteitsbibliotheek test high speed wireless internet

22 september 2014

‘Studenten kunnen straks wel 10 tot 20 keer sneller draadloos internetten in de Universiteitsbibliotheek.’ Hiertoe voert het Centrum voor Informatie Technologie van de Rijksuniversiteit Groningen een pilot uit op de vierde verdieping van de Universiteitsbibliotheek. Snelheden van 600 MB/seconde zijn in theorie haalbaar dankzij de nieuw aangelegde Dimension Data-technologie van Cisco.

802.11ac-techniek: de nieuwe standaard

‘Hiervoor heb je wel een vrij nieuwe smartphone, tablet of laptop nodig,’ vertelt Tom Kuipers, netwerkdeskundige bij de RUG. ‘Je apparaat moet namelijk 802.11ac aankunnen, de nieuwe standaard voor hoogwaardig draadloos internet. Hoe meer antennes jouw smart device heeft, hoe sneller je internet.’ Over een paar jaar heeft iedereen een device waarmee je gebruik kunt maken van dit netwerk. Naast de AC-techniek is ook nieuwe bekabeling (CAT 6A) aangelegd om het vele dataverkeer te verwerken.

Voor iedereen beter internet

Ondanks dat veel oude apparaten de nieuwe techniek nog niet aankunnen, hebben ook oudere apparaten profijt van het nieuwe netwerk. ‘Doordat in de Universiteitsbibliotheek zoveel mensen gebruiken maken van het netwerk, werd het huidige netwerk trager en minder makkelijk toegankelijk. Het kon simpelweg het dataverkeer niet aan. Met de ac-techniek hoef je niet meer in een hoekje van het gebouw te zitten om HD-videocolleges te volgen of te videobellen met je familie in China,’ aldus Mischa van Delden, ICT Beheerder bij de Universiteitsbibliotheek. Omdat steeds meer mensen gebruik maken van het draadloze netwerk, is gezocht naar oplossingen om het WiFi net zo snel te maken als een vaste aansluiting. Van Delden wil het nieuwe netwerk graag eens goed testen: ‘Binnenkort wil ik het nieuwe netwerk eens echt op de proef stellen, bijvoorbeeld door met heel veel mensen tegelijkertijd een HD-video op Youtube te starten. Dan testen we het netwerk pas echt.’ De pilot op de vierde verdieping van de UB loopt tot december.

Universiteitsbibliotheek voorbereid op toekomst

Het verbeteren van het draadloos netwerk is onderdeel van de aanstaande renovatie van de Universiteitsbibliotheek. Het gebouw krijgt meer studieplekken, wordt beter ingedeeld en wordt technisch voorbereid op een duurzame, digitale toekomst. Kijk voor meer informatie over de renovatie en High Speed Internet opwww.rug.nl/ub2020.

Laatst gewijzigd:22 september 2014 08:46

Meer nieuws

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...

 • 09 oktober 2018

  Wat de wereld écht moet weten over leiderschap

  ‘Weet jij hoe vaak organisaties een verkeerde leider selecteren?’, vraagt Janka Stoker. ‘Volgens recent onderzoek van Gallup gebeurt dat in maar liefst 82% van de gevallen! Deze leiders werden vaak gekozen omdat ze toevallig uitblonken in hun vorige,...

 • 02 oktober 2018

  Young Academy Groningen verwelkomt acht nieuwe leden

  De Young Academy Groningen (YAG) heeft acht nieuwe leden benoemd uit verschillende vakgebieden van deRijksuniversiteit Groningen.Dr. Laura Bringmann, dr. Jan Willem Bolderdijk, dr. Nanna Hilton, dr. Tina Kretschmer, dr.Jocelien Olivier, dr. Saskia Peels,...