Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

TOP-PUNT Grant for Poolman

17 september 2014

The Netherlands Organisation for Scientific Research ( NWO ) has awarded Prof. Bert Poolman a TOP-PUNT grant of EUR 2 million. In collaboration with Prof. Wilhelm Huck of the University of Nijmegen and Prof. Cees Dekker of the University of Delft, he will start research on complex enzymatic networks for the bottom-up construction of a synthetic cell. In total six PhD students and two post docs will be appointed. Poolman, head of the Membrane Enzymology group at the Groningen Biomolecular Sciences and Biotechnology Institute ( GBB ), will receive about EUR 900,000 for his part in this new five-year research project.

TOP-PUNT grants are for small teams of full professors appointed at chemical centers of excellence, to jointly set up or strengthen innovative lines of research. Out of the eleven applications for a TOP-PUNT grant, four were granted by NWO.

Enzymes
Enzymes
Laatst gewijzigd:10 februari 2017 15:01

Meer nieuws

 • 12 december 2017

  Weidevogel en boer zijn gebaat bij ruige stalmest

  In agrarische graslanden spelen rode wormen een sleutelrol in de bodemvruchtbaarheid en in de voedselvoorziening van weidevogels. RUG-onderzoeker Jeroen Onrust onderzocht de wisselwerking tussen boeren, wormen en weidevogels. Hij concludeert dat de...

 • 06 december 2017

  Ribosomen bepalen lading van eiwitten

  Tijdens onderzoek naar de relatie tussen de ‘drukte’ in een cel, de ionsterkte en eiwitdiffusie ontdekten biochemici van de RUG iets bijzonders: positief geladen eiwitten blijven plakken aan de ribosomen. Dit verklaart waarom de meeste in water oplosbare...

 • 04 december 2017

  Controle over de spin-richting in een ‘sandwich’ van tweedimensionaal materiaal

  RUG-onderzoekers laten zien dat manipulatie van elektronenspin in grafeen mogelijk is met behulp van molybdeen diselenide. Hun resultaten zijn verschenen in het tijdschrift Nano Letters.