Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

RUG-onderzoekers trekken levensduurverlengend effect van calorierestrictie in twijfel

07 augustus 2014

Calorierestrictie wordt regelmatig aangeprezen als de sleutel tot een lang en gezond leven. Dat idee is gebaseerd op de observatie dat calorierestrictie de levensduur verlengt van een groot aantal uiteenlopende organismen, waaronder apen en muizen, maar ook de eencellige bakkersgist. Nu blijkt echter dat het effect van calorierestrictie in gistcellen sterk afhankelijk is van de methode die gebruikt wordt om de levensduur van de cellen te meten. Dat melden onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen in een artikel in Proceedings of the National Academy of Science (PNAS).

De onderzoekers van de vakgroep Molecular Systems Biology onder leiding van prof. Matthias Heinemann maakten gebruik van een nieuwe, op microfluïdica gebaseerde techniek, waarmee individuele gistcellen gedurende hun gehele levensduur met de microscoop werden gevolgd. De nieuwe methode maakt het meten van levensduur in gistcellen niet alleen eenvoudiger, maar zorgt er ook voor dat de cellen onder meer constante omstandigheden groeien. Toen de nieuwe methode werd gebruikt, bleek er geen levensduurverlengend effect te zijn van calorierestrictie. Deze observatie suggereert dat calorierestrictie op zichzelf de levensduur van gist niet verlengt.

Discussie

‘Deze studie, die naar alle waarschijnlijkheid de discussie op het gebied van gistveroudering zal doen oplaaien, heeft reeds geleid tot een eerste commentaar in Science News’, zegt Heinemann. ‘Zij zal bovendien de zichtbaarheid van de RUG op het gebied van veroudering verder vergroten.’

Meer informatie

Contact: Prof. Matthias Heinemann

Laatst gewijzigd:07 augustus 2014 16:21
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 18 juli 2018

  ​Vanaf 2019 masteropleiding Mechanical Engineering

  De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) start in het collegejaar 2019-2020 met een masteropleiding Mechanical Engineering; oftewel werktuigbouwkunde. Nadat de Commissie Doelmatigheid Hoger Onderwijs eerder dit jaar de opleiding goedkeurde, heeft de Nederlands-Vlaamse...

 • 18 juli 2018

  Telescopennetwerk maakt superscherpe radiofoto van een zwaartekrachtlens

  Met behulp van een wereldwijd netwerk van radiotelescopen heeft een internationaal team van sterrenkundigen onder Nederlandse leiding een van de scherpste radiofoto’s ooit van een zwaartekrachtlens gemaakt. Deze opname bevestigt dat donkere materie...

 • 27 juni 2018

  Internationaal eerbetoon voor Groningse sterrenkundige Mariano Mendez

  Mariano Mendez, hoogleraar hoge-energie astrofysica aan de Rijksuniversiteit Groningen, wordt internationaal geëerd voor zijn hulp aan jonge wetenschappers in ontwikkelingslanden. Op zondagavond 15 juli ontvangt hij de Distinguished Service Medal van...