Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

RUG400-onderzoek Actief Oud is Goud van start

Aanstelling promovendus dankzij aanvullende Gift Emmaplein Foundation
21 augustus 2014

De Rijksuniversiteit Groningen en het Universitair Medisch Centrum Groningen kunnen dit nieuwe collegejaar een promovendus aanstellen die de komende vier jaar het RUG400-onderzoek Actief Oud is Goud gaat uitvoeren. Het onderzoek is door het publiek gekozen en iedereen die de jarige RUG een verjaardagscadeau wilde geven, kon een bijdrage leveren aan de realisatie van het onderzoek. Dankzij een gift van de Emmaplein Foundation is nu voldoende geld bijeen gebracht om tot uitvoering over te gaan.

Het onderzoek ‘Actief Oud is Goud’ gaat over maatschappelijk gezond blijven. Dat is net zo belangrijk als je medische gezondheid. Want we weten dat als je blijft meedoen in de maatschappij, je gelukkiger, actiever, fitter en gezonder blijft. Maar hoe werkt dat? Waarom blijft de een wel actief en de ander niet? Hoe zorgen we dat niemand ‘verpietert’? Het onderzoek wordt uitgevoerd door het team van prof.dr. Ronald Stolk, wetenschappelijk directeur van LifeLines en hoogleraar klinische epidemiologie.

Onderzoeksteam

In het onderzoeksteam hebben epidemioloog Nynke Smidt, die de aan te stellen promovendus zal begeleiden, bedrijfskundige Hans Wortmann en socioloog Nardi Steverink de krachten gebundeld, zodat zij het onderzoek zo breed mogelijk aan kunnen pakken. Dankzij het unieke LifeLines-onderzoek onder meer dan 165.000 noorderlingen beschikken zij al over heel veel informatie over gezondheid en actief blijven.

400 dagen voor 400 vragen

Het onderzoek ‘Actief Oud is Goud’ is gebaseerd op twee vragen die in het kader van het lustrumproject ‘400 dagen voor 400 vragen’ zijn ingediend. In september 2013 kon het publiek stemmen op drie onderzoeksvoorstellen. Met bijna 50% van de 8000 stemmen werd ‘Actief oud is Goud’ het winnende onderzoeksvoorstel.

Monique van der Linden zag haar moeder vereenzamen en dacht: ‘Als ik heel oud word, wil ik er nog toe doen! Dat zie je toch ook in andere culturen?’ Karin van der Schee werkt in een welzijnsorganisatie en constateert dat hun werk steeds vaker op schouders van vrijwilligers komt. Zij vraagt zich af wat straks de rol van professionals en vrijwilligers in de zorg is.

Ubbo Emmiusfonds

Op de hoogte blijven van het onderzoek Actief Oud is Goud, andere crowdfundingsprojecten van de RUG en eventueel nog een aanvullende bijdrage leveren? Volg het Ubbo Emmiusfonds op www.rugsteunt.nl.

Meer informatie

Contact: Els van den Berg, RUG400-lustrumcoördinator, www.rug400.nl

Laatst gewijzigd:25 augustus 2014 10:23
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 13 december 2017

  Faculty of Economics and Business achieves 3-year EQUIS re-accreditation

  The European accreditation institution EFMD has just announced that the Faculty of Economics and Business (FEB) of the University of Groningen has been awarded the prestigious EQUIS accreditation for an additional 3 years. This re-accreditation was...

 • 28 november 2017

  Samenwerking gemeenten bespaart geen geld

  Anders dan gedacht verlaagt samenwerking tussen gemeenten de uitgaven van gemeenten niet. Ook leidt samenwerking niet tot een meetbare verbetering van de gemeentelijke voorzieningen. Dat schrijven Maarten Allers en Tom de Greef van het Centrum voor...

 • 27 november 2017

  #PanoramaRomantica in het Groninger Museum

  Speciaal voor de aanstaande tentoonstelling De Romantiek in het Noorden en de huidige expositie Ook Romantiek in het Groninger Museum, heeft het Reality Center van de Rijksuniversiteit Groningen een virtueel panorama ontwikkeld: #PanoramaRomantica....