Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Groningse onderzoekers met Koninklijke Marine naar eiland Jan Mayen

25 juli 2014

Onderzoekers van het Arctisch Centrum en het Willem Barentsz Poolinstituut van de Rijksuniversiteit Groningen zijn door de Koninklijke Marine uitgenodigd om van 10 t/m 24 augustus mee te gaan op expeditie naar het eiland Jan Mayen.

Het is voor de onderzoekers een unieke kans om naar dit geïsoleerde eiland te gaan. Een multidisciplinair onderzoeksteam richt zich op archeologie en biologie. Voor de expeditie wordt een van de gloednieuwe patrouilleschepen van de Koninklijke Marine ingezet, de Zr. Ms. Zeeland.

Jan Mayen

Jan Mayen is een afgelegen vulkaaneiland, 600 kilometer ten noorden van IJsland en 500 kilometer ten oosten van Groenland. Het is 400 jaar geleden ontdekt doorJan Jacobsz Mayen, een walvisvaarder uit Amsterdam. Het eiland herbergtnog resten van de 17de eeuwse Nederlandse walvisvaart. Dankzij de steun van de Marine hopen de onderzoekers dat een aantal zeer lastig bereikbare plekken met deze expeditie bereikt kunnen worden.
Jan Mayen
Jan Mayen

30 jaar geleden ook naar Jan Mayen

Archeoloog Louwrens Hacquebord (RUG) en bioloog Kees Camphuysen (NIOZ) hebben 30 jaar geleden al voor het Arctisch Centrum onderzoek gedaan op Jan Mayen. De onderzoekers willen de complete beschrijvingen die gemaakt zijn in 1983 vergelijken me de huidige archeologische en biologische waarden op het gehele eiland. Daarnaast zal ook nieuw onderzoek plaatsvinden. Zo zal er met behulp van de mariniers op de vulkaan een kwikmeter geplaatst worden, vindt er vegetatie onderzoek plaats en worden er walvistellingen gedaan.

Meer informatie

Meer informatie over de expeditie is te vinden op de website van het Arctisch Centrum.

Laatst gewijzigd:30 juli 2014 09:36

Meer nieuws

 • 19 november 2018

  Jelle Zijlstra: de man die goed was in gelijk krijgen

  Honderd jaar na de geboorte van oud-premier Jelle Zijlstra ligt er een biografie over de eerste Nederlandse politicus die met zijn economische vakkennis een succesvol imago in de politiek imago wist op te bouwen. Historicus Jonne Harmsma promoveert...

 • 15 november 2018

  Keuzegids 2019: RUG-opleidingen constant in de Nederlandse top

  Tien bacheloropleidingen aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) krijgen dit jaar van de Keuzegids Universiteiten het kwaliteitszegel Topopleiding, waarmee ze tot de top van het Nederlandse wetenschappelijke onderwijs behoren. In de categorie ‘Brede...

 • 13 november 2018

  De toekomst is digitaal, nu jij nog

  Voor zijn promotieonderzoek naar de geschiedschrijving van de Leeuwarder Courant analyseerde Marcel Broersma jaren geleden vergeeld krantenpapier. Door de intrede van digitalisering verschoof zijn onderzoek naar sociale media, nieuwe vormen van mediagebruik...