Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Twee NWO-subsidies voor geesteswetenschappen

01 juli 2014

NWO Geesteswetenschappen heeft aan twee onderzoeksteams van de RUG financiering toegekend vanuit de Vrije competitie geesteswetenschappen. Via de Vrije competitie is financiering beschikbaar voor de beste geesteswetenschappelijke onderzoeksvoorstellen, zonder thematische randvoorwaarden.

De Vrije Competitie financiert projecten die uit minimaal twee deelprojecten bestaan met een duidelijke onderlinge samenhang. Per project wordt maximaal € 750.000 toegekend.

In totaal werden zes voorstellen gehonoreerd, waarvan twee van de RUG. Het gaat om:

Mekka: 'Magischer dan Disneyland'

Marjo Buitelaar
Marjo Buitelaar


Dr. Marjo Buitelaar, Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschappen
Mekka wordt steeds populairder als reisbestemming voor moslims. De onderzoekers gaan bestuderen hoe gebruiken rond de bedevaart naar Mekka zich als gevolg van globalisering en modernisering ontwikkelen, en welke betekenis de pelgrimstocht tegenwoordig heeft voor de religiositeit en meervoudige identiteit van vooral Marokkaanse en Nederlandse moslims.

Religieuze leescultuur in middeleeuwse steden


Dr. Sabrina Corbellini en prof.dr. B. Bart Ramakers, Faculteit der Letteren
In de vijftiende eeuw konden steeds meer stadsbewoners lezen. Zij lazen vooral religieuze teksten, die ze gingen verzamelen en weer opnieuw verspreiden. Een team van vijf onderzoekers gaat deze rijke leescultuur in kaart brengen, door bestudering van actieve leeshoudingen, netwerken van lezers en plaatsen waar teksten bewaard en uitgewisseld werden.

Sabrina Corbellini
Sabrina Corbellini
Bart Ramakers
Bart Ramakers
Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:34
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 21 januari 2019

  Prof. dr. ir. Jeroen de Ridder nieuwe bijzonder hoogleraar Christelijke Filosofie

  Per 1 januari 2019 is Jeroen de Ridder benoemd als bijzonder hoogleraar Christelijke Filosofie. De leerstoel is een samenwerking tussen de Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap van de RUG en Stichting voor Christelijke Filosofie.

 • 09 januari 2019

  Franse aandacht voor onze Bijzondere Collecties

  De Société bibliographique de France, een Franse vereniging voor boekwetenschappers en boekhistorici, heeft conservator Alisa van de Haar geïnterviewd over de Groningse Bijzondere Collecties. In het interview vertelt Van de Haar onder andere over de...

 • 08 januari 2019

  Het licht voor literatuur aansteken

  Mathijs Sanders leeft ín en mét literatuur en draagt dat uit waar hij kan. Als hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde kan hij er bovendien ván leven. Hij beschouwt zichzelf als een geluksvogel. ‘Ik zou niks anders willen doen.’