Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Twee NWO-subsidies voor geesteswetenschappen

01 juli 2014

NWO Geesteswetenschappen heeft aan twee onderzoeksteams van de RUG financiering toegekend vanuit de Vrije competitie geesteswetenschappen. Via de Vrije competitie is financiering beschikbaar voor de beste geesteswetenschappelijke onderzoeksvoorstellen, zonder thematische randvoorwaarden.

De Vrije Competitie financiert projecten die uit minimaal twee deelprojecten bestaan met een duidelijke onderlinge samenhang. Per project wordt maximaal € 750.000 toegekend.

In totaal werden zes voorstellen gehonoreerd, waarvan twee van de RUG. Het gaat om:

Mekka: 'Magischer dan Disneyland'

Marjo Buitelaar
Marjo Buitelaar


Dr. Marjo Buitelaar, Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschappen
Mekka wordt steeds populairder als reisbestemming voor moslims. De onderzoekers gaan bestuderen hoe gebruiken rond de bedevaart naar Mekka zich als gevolg van globalisering en modernisering ontwikkelen, en welke betekenis de pelgrimstocht tegenwoordig heeft voor de religiositeit en meervoudige identiteit van vooral Marokkaanse en Nederlandse moslims.

Religieuze leescultuur in middeleeuwse steden


Dr. Sabrina Corbellini en prof.dr. B. Bart Ramakers, Faculteit der Letteren
In de vijftiende eeuw konden steeds meer stadsbewoners lezen. Zij lazen vooral religieuze teksten, die ze gingen verzamelen en weer opnieuw verspreiden. Een team van vijf onderzoekers gaat deze rijke leescultuur in kaart brengen, door bestudering van actieve leeshoudingen, netwerken van lezers en plaatsen waar teksten bewaard en uitgewisseld werden.

Sabrina Corbellini
Sabrina Corbellini
Bart Ramakers
Bart Ramakers
Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:34
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 20 juli 2018

  Cursussen bij het Talencentrum, september-december 2018

  Het Talencentrum van de Rijksuniversiteit Groningen biedt in de cursusperiode september-december 2018 weer veel cursussen aan: Nederlands voor anderstaligen, Nederlands voor Nederlandstaligen, Engels, Moderne Vreemde Talen en Interculturele Communicatie...

 • 17 juli 2018

  Wout van Bekkum, portret van een pionier

  Moeiteloos vindt hij zijn weg in Jeruzalem en in de National Library daar komt hij net zoveel bekenden tegen als in de Universiteitsbibliotheek van Groningen. Wout van Bekkum, hoogleraar Midden-Oostenstudies, is kind aan huis in de bibliotheek op de...

 • 04 juli 2018

  Met fotostrips beter voorbereid naar de dokter

  Fotostrips lijken een goede manier om patiënten voor te bereiden op een gesprek met een dokter. Dat blijkt uit promotieonderzoek van Ruth Koops van ’t Jagt. Vooral ouderen en anderen die moeite hebben met een huisarts te communiceren kunnen er veel...