Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Extra Colloquium Mathematics, Prof. dr. D.A. Leites (Stockholm)

12 juni 2014

Join us for coffee and tea at 13.45 p.m.

Date:                      

Thursday, June 12th 2014

Speaker:

Prof. dr. D.A. Leites (Stockholm)

Room:

5161.0253 (Bernoulliborg)

Time:

14.00

Title: Towards classification of simple Lie algebras and Lie superalgebras.


Abstract:

  Over complex numbers, the simple Lie algebras are classified in the following cases: finite-dimensional, infinite-dimensional and Z-graded in the two cases: if they are of polynomial growth and if they are ``almost affine", a.k.a. hyperbolic.   The simple Lie superalgebras in the above cases are classified except for infinite-dimensional and Z-graded of polynomial growth, where the answer (of which I am sure) is conjectural.   Over algebraically closed fields of characteristic p>3, the simple finite-dimensional Lie algebras are classified. They are usually obtained by a procedure due to Kostrikin and Shafarevich, which I will reformulate to embrace (conjecturally) p=3.   For p=2, to obtain simple Lie algebras we need to incorporate Lie superalgebras. And the other way round. Huge amount of computations needed to find out deformations hamper the advancement of classification. I'll retell one (or two, time permitting) procedures that from every simple Lie algebra makes a simple Lie superalgebra, most of them new until this (22nd) week of 2014.   Observe that Lie superalgebras appeared in mathematics not in 1970 over fields of real or complex numbers, borrowed from works of physicists, but in topology, in 1930s, over finite fields.

Colloquium coordinators are Prof.dr. A.C.D. van Enter (e-mail : A.C.D.van.Enter@rug.nl) and
Dr. A.V. Kiselev (e-mail: a.v.kiselev@rug.nl )

http://www.rug.nl/research/jbi/news/colloquia/mathematics-colloquia/

Laatst gewijzigd:07 juli 2014 16:51

Meer nieuws

 • 16 mei 2018

  Het nut van algen boven water

  Tussen de Bahama’s en Ierland goten algenonderzoeksters Maria van Leeuwe en Jacqueline Stefels van de RUG honderden liters oceaanwater door hun filters. Ze voeren op onderzoeksschip de Pelagia een etappe van de NICO-expeditie mee. Het Netherlands Initiative...

 • 09 mei 2018

  Petra Rudolf gekozen tot nieuwe voorzitter European Physical Society

  RUG-hoogleraar Experimentele Vaste Stof Fysica Petra Rudolf is verkozen tot 'president' van de European Physical Society (EPS). Met ingang van april 2019 zal zij deze organisatie, die natuurkundige vakverenigingen in heel Europa (inclusief Turkije en...

 • 08 mei 2018

  Professor Sijbren Otto wint eervolle Royal Society of Chemistry Award

  Aan hoogleraar Systeemchemie Sijbren Otto van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) is de Supramolecular Chemistry Award 2018 van de Britse Royal Society of Chemistry toegekend. Otto ontvangt deze tweejaarlijkse prijs voor zijn bijdrage aan het onderzoek...