Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Zeshonderd kinderen stappen in kerk als tijdcapsule

02 juni 2014

Zo’n zeshonderd basisschoolkinderen uit de stad en ommelanden reisden vandaag onder leiding van universitair docent Kunstgeschiedenis van het Christendom, dr. Justin Kroesen, terug naar de 15e, 16e en 17e eeuw. Kroesen verzorgde voor de Kinderuniversiteit een college over de kerken die zo talrijk in de provincie zijn. Achter de rode bakstenen blijken spannende verhalen verstopt te zitten: over ridder Onno , de Van Starkenborghs en de rijke Anna van Ewsum. Kroesen: ‘De Groninger kerken zijn ware tijdcapsules.’

Kinderuniversiteit
Kinderuniversiteit

In het kindercollege ging Kroesen aan de hand van verhalen over de oude kerken dieper in op wat er zoal te zien is op deze eeuwenoude plekken. Kroesen: ‘In Groningen staan maar liefst 105 oude kerken. Dat is meer dan in andere provincies. Vaak hoef je maar even te fietsen om er een tegen te komen. De verhalen die deze kerken vertellen nemen je mee op een spannende reis door de tijd, alsof je in een soort tijdmachine zit.’

Rupsjes-nooit-genoeg

Kroesen nam in drie colleges zo’n zeshonderd bovenbouwleerlingen mee op zijn reis. Via ridder Onno die een mooie reis maakte naar het heilige land, totdat het noodlot toesloeg en zijn reisgenoot Albert werd meegesleurd in de snelstromende Jordaan, naar de Van Starkenborghs. Een familie die flink tekeer ging in de Groninger kerken tijdens de beeldenstorm. Kroesen: de Van Starkenborghs waren al heel rijk, maar wilden als rupsjes-nooit-genoeg hun vermogen verder vergroten door ook de kerkelijke rijkdommen in te pikken en ook om het in hun dorp helemaal voor het zeggen te hebben.

Skybox in de kerk

Maar niet alleen de Van Starkenborghs waren rijk. Ook Anna van Ewsum was lid van een voorname familie. Ze waren zo rijk dat ze zelfs hoger in de kerk van Midwolde zaten dan de dominee, in een herenbank. Kroesen: ‘Ze keken vanuit de hoogte neer op de dominee en op het gewone volk. Ze hadden een soort skybox in de kerk. En de wapenschilden die ze aan de muur van de kerk verzamelden: lijkt dat eigenlijk niet een beetje op je vriendengallerij op Facebook?’

Drie verjaardagen

Met de colleges van Kroesen vierde de Kinderuniversiteit drie verjaardagen tegelijkertijd. Tien jaar geleden organiseerde de universiteit namelijk voor het eerst een Kinderuniversiteit-college; destijds gaf prof. Peter Barthel college over de maan. Daarnaast valt het kindercollege samen met het lustrum van de  400-jarige Rijksuniversiteit Groningen, ‘For Infinity’, en met het lustrum van samenwerkingspartner de Stichting Oude Groninger Kerken, die dit jaar 45 jaar bestaat.
Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:34
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....

 • 14 februari 2018

  Portugese pleisterplaatsen meer in trek bij jonge grutto’s dan Spaanse

  Mo Verhoeven van de Rijksuniversiteit Groningen en collega’s hebben ontdekt dat de jonge grutto’s deze verandering in het trekpatroon bewerkstelligen. Bijna alle volwassen vogels blijven namelijk op de trek naar Nederland trouw aan hun normale route:...

 • 14 februari 2018

  Jochen Mierau: ‘De gezondheidsverschillen in Noord-Nederland zijn bizar’

  Als kleine jongen ervoer hij het enorme contrast tussen Oost- en West-Berlijn. Nu maakt hij zich sterk voor het verminderen van schrijnende gezondheidsverschillen in onze regio. Een gesprek met Jochen Mierau, de onvermoeibare initiatiefnemer van de...