Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Zeshonderd kinderen stappen in kerk als tijdcapsule

02 juni 2014

Zo’n zeshonderd basisschoolkinderen uit de stad en ommelanden reisden vandaag onder leiding van universitair docent Kunstgeschiedenis van het Christendom, dr. Justin Kroesen, terug naar de 15e, 16e en 17e eeuw. Kroesen verzorgde voor de Kinderuniversiteit een college over de kerken die zo talrijk in de provincie zijn. Achter de rode bakstenen blijken spannende verhalen verstopt te zitten: over ridder Onno , de Van Starkenborghs en de rijke Anna van Ewsum. Kroesen: ‘De Groninger kerken zijn ware tijdcapsules.’

Kinderuniversiteit
Kinderuniversiteit

In het kindercollege ging Kroesen aan de hand van verhalen over de oude kerken dieper in op wat er zoal te zien is op deze eeuwenoude plekken. Kroesen: ‘In Groningen staan maar liefst 105 oude kerken. Dat is meer dan in andere provincies. Vaak hoef je maar even te fietsen om er een tegen te komen. De verhalen die deze kerken vertellen nemen je mee op een spannende reis door de tijd, alsof je in een soort tijdmachine zit.’

Rupsjes-nooit-genoeg

Kroesen nam in drie colleges zo’n zeshonderd bovenbouwleerlingen mee op zijn reis. Via ridder Onno die een mooie reis maakte naar het heilige land, totdat het noodlot toesloeg en zijn reisgenoot Albert werd meegesleurd in de snelstromende Jordaan, naar de Van Starkenborghs. Een familie die flink tekeer ging in de Groninger kerken tijdens de beeldenstorm. Kroesen: de Van Starkenborghs waren al heel rijk, maar wilden als rupsjes-nooit-genoeg hun vermogen verder vergroten door ook de kerkelijke rijkdommen in te pikken en ook om het in hun dorp helemaal voor het zeggen te hebben.

Skybox in de kerk

Maar niet alleen de Van Starkenborghs waren rijk. Ook Anna van Ewsum was lid van een voorname familie. Ze waren zo rijk dat ze zelfs hoger in de kerk van Midwolde zaten dan de dominee, in een herenbank. Kroesen: ‘Ze keken vanuit de hoogte neer op de dominee en op het gewone volk. Ze hadden een soort skybox in de kerk. En de wapenschilden die ze aan de muur van de kerk verzamelden: lijkt dat eigenlijk niet een beetje op je vriendengallerij op Facebook?’

Drie verjaardagen

Met de colleges van Kroesen vierde de Kinderuniversiteit drie verjaardagen tegelijkertijd. Tien jaar geleden organiseerde de universiteit namelijk voor het eerst een Kinderuniversiteit-college; destijds gaf prof. Peter Barthel college over de maan. Daarnaast valt het kindercollege samen met het lustrum van de  400-jarige Rijksuniversiteit Groningen, ‘For Infinity’, en met het lustrum van samenwerkingspartner de Stichting Oude Groninger Kerken, die dit jaar 45 jaar bestaat.
Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:34
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 24 mei 2018

  Familie IC-patiënten tevreden over kwaliteit einde-leven-zorg

  Familieleden van patiënten op de Intensive Care vinden de kwaliteit van de zorg die daar geboden wordt, goed. Ze zijn in het bijzonder tevreden over de zorg aan het einde van het leven. Als verbeterpunt geven families aan dat ze meer betrokken hadden...

 • 24 mei 2018

  Deel antipestprogramma’s effectief

  Iedereen is ervan doordrongen dat pesten onwenselijk is. De consequenties voor kinderen die op school gepest worden, zijn bijzonder negatief: van slechte schoolprestaties tot psychische klachten als depressiviteit, klachten die kunnen aanhouden tot...

 • 23 mei 2018

  Nederlandse vraag naar gas zal flink stijgen door elektrificatie van huizen en transport

  Overstappen op elektrisch verwarmde huizen en transport via elektrisch aangedreven vervoermiddelen zijn twee belangrijke maatregelen om de CO2-uitstoot in Nederland terug te dringen en ons land minder afhankelijk te maken van fossiele energie zoals...