Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Nieuwe prijs voor jong talent in de sterrenkunde

15 mei 2014

Afgelopen week is het De Zeeuw-Van Dishoeck Fonds opgericht dat als doel heeft om jong talent in de astronomie te stimuleren. Uit het fonds wordt jaarlijks de De Zeeuw-Van Dishoeck Afstudeerprijs voor Sterrenkunde toegekend voor de beste masterscriptie op het gebied van de sterrenkunde, geschreven aan een Nederlandse universiteit. De Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (KHMW) in Haarlem kondigt de nieuwe prijs officieel aan op haar jaarvergadering op zaterdag 17 mei 2014. De prijs bestaat uit een oorkonde en een geldbedrag van €3000.

"Slimme studenten zijn de toekomst van ons vakgebied en die willen we graag zo vroeg mogelijk aanmoedigen om zelfstandig vernieuwend onderzoek te doen", zegt Ewine van Dishoeck (hoogleraar moleculaire astrofysica in Leiden), die samen met ESO-directeur-generaal Tim de Zeeuw (tevens hoogleraar theoretische astronomie in Leiden) het fonds heeft opgericht. De Zeeuw benadrukt dat de combinatie van wetenschappelijk onderzoek en het op heldere wijze formuleren van de bevindingen een belangrijk en integraal onderdeel vormen van de masteropleiding Sterrenkunde: "Die vaardigheden zijn van groot nut voor studenten, of ze nu een carrière ambiëren binnen de astronomie of een ander vakgebied, of buiten de wetenschap".

De afstudeerprijzen die de KHMW uitschrijft, worden toegekend ter bekroning van uitzonderlijke studieresultaten van masterstudenten aan een Nederlandse instelling voor wetenschappelijk onderwijs. De KHMW, opgericht in 1752, is het oudste 'geleerde genootschap' in Nederland, en heeft als doel "de wetenschap bevorderen en een brug slaan tussen wetenschap en samenleving". De De Zeeuw-Van Dishoeck Afstudeerprijs voor Sterrenkunde zal eind november 2014 voor het eerst worden uitgereikt.

Bron: www.astronomie.nl
Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA)

Laatst gewijzigd:08 juli 2014 13:07

Meer nieuws

 • 02 augustus 2018

  Zeer uitzonderlijk eiwit biedt mogelijkheden voor nieuwe antibiotica

  Een onderzoeksgroep van de RUG onder leiding van Dirk Slotboom heeft een bijzonder eiwit ontdekt dat mogelijk een grote rol kan spelen in de ontwikkeling van nieuwe antibiotica. De bevindingen zijn op 2 augustus gepubliceerd in het tijdschrift Nature...

 • 24 juli 2018

  De natuur weet antwoord

  Spreeuwen en mieren presteren met minimaal denkvermogen iets wat voor de slimste robots te ingewikkeld is: functioneren als een collectief. Daarom spiekt hoogleraar Ming Cao graag bij de natuur.

 • 23 juli 2018

  Drie jonge onderzoekers naar buitenlandse topinstituten met Rubicon-beurs

  Drie veelbelovende, pas gepromoveerde RUG-wetenschappers gaan dankzij het programma Rubicon van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) twee jaar onderzoek doen aan buitenlandse topinstituten. Het gaat om Mayra Diosa-Toro, Machteld...