Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Colloquium Mathematics, Professor Maxim V. Mostovoy

13 mei 2014

Join us for coffee and tea at 15.30 p.m.

Date:                      

Tuesday, May 13th 2014

Speaker:

Professor Maxim V. Mostovoy
Zernike Institute for Advanced Materials, University of Groningen

Room:

5161.0293 (Bernoulliborg)

Time:

16.00

Title: Magnetic skyrmions and emergent electrodynamics


Abstract:

Skyrmions form an important class of topological defects in uniformly ordered states. They emerge in a variety of different physical contexts and have rather unusual properties directly related to their non-trivial topology. First introduced by T. H. R. Skyrme in his unified theory of baryons and mesons, skyrmions have made their way into condensed matter physics as excitations in Quantum Hall ferromagnets and building blocks of magnetic superlattices in complex magnets. Several years ago skyrmion crystals have been observed in helimagnets with a non-centrosymmetric crystal lattice, such as MnSi and Cu2OSeO3. By virtue of their non-trivial topology, skyrmions induce effective electromagnetic fields acting on spin-polarized electrons and spin waves, which gives rise to unusual transport phenomena. I will discuss phenomenological description of skyrmions, microscopic mechanisms for their stabilization and coupled dynamics of spins and charges in skyrmion materials.

Colloquium coordinators are Prof.dr. A.C.D. van Enter (e-mail : A.C.D.van.Enter@rug.nl) and
Dr. A.V. Kiselev (e-mail: a.v.kiselev@rug.nl )

http://www.rug.nl/research/jbi/news/colloquia/mathematics-colloquia/

Laatst gewijzigd:06 juni 2018 14:04

Meer nieuws

 • 02 augustus 2018

  Zeer uitzonderlijk eiwit biedt mogelijkheden voor nieuwe antibiotica

  Een onderzoeksgroep van de RUG onder leiding van Dirk Slotboom heeft een bijzonder eiwit ontdekt dat mogelijk een grote rol kan spelen in de ontwikkeling van nieuwe antibiotica. De bevindingen zijn op 2 augustus gepubliceerd in het tijdschrift Nature...

 • 24 juli 2018

  De natuur weet antwoord

  Spreeuwen en mieren presteren met minimaal denkvermogen iets wat voor de slimste robots te ingewikkeld is: functioneren als een collectief. Daarom spiekt hoogleraar Ming Cao graag bij de natuur.

 • 23 juli 2018

  Drie jonge onderzoekers naar buitenlandse topinstituten met Rubicon-beurs

  Drie veelbelovende, pas gepromoveerde RUG-wetenschappers gaan dankzij het programma Rubicon van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) twee jaar onderzoek doen aan buitenlandse topinstituten. Het gaat om Mayra Diosa-Toro, Machteld...