Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Zeven Vidi’s voor toponderzoekers RUG en UMCG

19 mei 2014

NWO heeft aan zeven onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en het Universitair Medisch Centrum Groningen een Vidi-beurs toegekend. Landelijk werden in deze ronde 88 van de 540 aanvragen gehonoreerd. De beurzen zijn bedoeld om een eigen onderzoekslijn te ontwikkelen en een eigen onderzoeksgroep te bouwen. Een Vidi-beurs bedraagt maximaal 800.000 euro.

Vidi is gericht op excellente onderzoekers die na het promoveren al een aantal jaren succesvol onderzoek hebben verricht. De wetenschappers behoren tot de beste tien à twintig procent van hun vakgebied. Met een Vidi kunnen zij vijf jaar lang onderzoek doen. NWO selecteert de Vidi-laureaten op basis van de kwaliteit van de onderzoeker, het innovatieve karakter van het onderzoek, de verwachte wetenschappelijke impact van het onderzoeksvoorstel en mogelijkheden voor kennisbenutting.

Toegekende Vidi-projecten RUG en UMCG

 • New Catalysts for the sustainable production of chemicals
  Dr. M. A. (Tati) Fernández, RUG - Chemistry
  Duurzame synthese van organische moleculen biedt talloze voordelen voor het milieu en de economie. De onderzoekers willen nieuwe katalysatoren ontwikkelen voor de directe en selectieve functionalisatie van CH-verbindingen, een zeer aantrekkelijke manier om groene, schone en efficiënte transformaties te bewerkstelligen.
 • Van mutatie tot ziekte
  Dr. L.H. (Lude) Franke, UMCG - Genetica
  Voor veel ziekten zijn nu genetische risicofactoren bekend. Voor de meeste ziekten blijft het echter onduidelijk hoe deze mutaties uiteindelijk tot ziekte leiden en welke biologische processen zij verstoren. De onderzoekers gaan dit uitzoeken met behulp van 'big data'.
 • De invloed van darmbacteriën op onze vetstofwisseling
  Dr. J. (Jingyuan) Fu, UMCG - Genetica
  Darmbacteriën en mensen hebben een symbiotische relatie. Dit project zal uitzoeken hoe darmbacteriën onze vetstofwisseling beïnvloeden en welke rol genetische variatie daarin speelt. Dit onderzoek zal aanknopingspunten bieden voor nieuwe mogelijkheden voor behandeling door gebruik te maken van darmbacteriën.
 • De toekomst van de sterfte ontrafeld
  Dr. F. (Fanny) Janssen, RUG - Demografie
  Sterftevoorspellingen zijn cruciaal voor sociale zekerheid en de gezondheidszorg, maar worden continue bijgesteld. Dit onderzoek verbetert de sterfteprognose door nieuwe inzichten over ontwikkelingen in roken, obesitas, alcohol en het uitstel van het ouder worden te verkrijgen en gelijktijdig te beschouwen.
 • Efficiënte organische zonnecellen
  Dr. L. J. A. (Jan Anton) Koster, RUG - Photophysics and Optoelectronics (natuurkunde)
  Organische zonnecellen zijn een veelbelovend, nieuw type zonnecel. Om ze commercieel toe te kunnen passen moet hun efficiëntie worden verbeterd. Daarom gaan de onderzoekers uitzoeken hoe het weglekken van ladingen in zulke zonnecellen kan worden onderdrukt.
 • The importance of export
  Dr. C. P. (Chris) Williams, RUG - Moleculaire Celbiologie
  Eiwit export uit celcompartimenten is cruciaal om defecte eiwitten te vervangen of signalen naar buiten te sturen. De onderzoeker gaat biochemische en microscopische technieken gebruiken om het recentelijk ontdekte exportsysteem van eiwitten uit peroxisomen te bestuderen.
 • Helden Hoezo?
  Dr. J. (Joanne) van der Woude, RUG - American Studies
  Zeelieden, ontdekkers en Indianenopperhoofden: we kennen ze als helden of schurken. Maar waarom worden ze zo weergegeven? Dit onderzoek legt het politieke nut bloot van helden in Engelse, Nederlandse, Spaanse, en Nahuatl poëzie uit vroeg-Amerika.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:33
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 16 augustus 2018

  Rijksuniversiteit Groningen op plaats 66 in belangrijke Shanghai-ranking

  De Rijksuniversiteit Groningen is zeven plaatsen gedaald in de 2018 Academic Ranking of World Universities (ARWU, ook wel ‘Shanghai-ranking’). De RUG staat nu op 66 en is daarmee de op een na hoogste geklasseerde Nederlandse universiteit, na de Universiteit...

 • 16 augustus 2018

  Colleges volgen onder de (Noorder)zon

  Op donderdag 23 augustus barst het 10-daagse Noorderzon Performing Arts Festival weer los in het mooie Noorderplantsoen. Jong en oud komen dankzij de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) een stuk slimmer thuis van het goed bezochte en internationale Noorderzon...

 • 14 augustus 2018

  Hartfalen stimuleert tumorgroei

  Een hart dat als gevolg van een hartinfarct versleten is en minder goed bloed rondpompt, scheidt stoffen af die tumorgroei stimuleren. Dat blijkt uit onderzoek met muismodellen, ondersteund met gegevens uit bevolkingsonderzoek PREVEND, uitgevoerd door...