Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Verbeteren van medicatiebeoordeling bij ouderen

12 maart 2014

Prof.dr. K. Taxis heeft recentelijk € 95.000,- toegekend gekregen van de KNMP (Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie) voor onderzoek naar het verbeteren van medicatiebeoordeling bij ouderen.

Ouderen gebruiken vaak geneesmiddelen die het risico op vallen, fracturen door vallen en cognitieve achteruitgang kunnen verhogen met een verlies van de zelfredzaamheid tot gevolg. De huidige medicatiebeoordelingen die worden uitgevoerd die apotheker in samenwerking met de huisarts hebben de potentie om bijwerkingen terug te dringen maar er is tot nu toe weinig duidelijkheid bij welke patiënten medicatiebeoordelingen prioriteit dienen te krijgen.

Het doel van het nu door de KNMP gefinancierde onderzoek is om medicatiebeoordelingen te verbeteren door hierin de Drug Burden Index (DBI) op te nemen als screener voor hoog-risico patiënten en de klinische interpretatie van de DBI inzichtelijk te maken. Het onderzoek betreft een studie waarin voor wat betreft de data verzameling nauw wordt samengewerkt met openbare apothekers die een goede samenwerking met huisartsen hebben en waar medicatiebeoordelingen regelmatig uitgevoerd worden. Bij succes zal de DBI in het apotheekinformatiesysteem kunnen worden opgenomen als een eenvoudig te bepalen screeningsfactor om patiënten die in aanmerking komen voor een medicatiebeoordeling te kunnen selecteren.

Laatst gewijzigd:01 februari 2017 00:45
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...

 • 19 februari 2018

  Prinses Beatrix en Prinses Mabel bij uitreiking 4e Prins Friso Ingenieursprijs in Groningen

  Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) reikt op 21 maart 2018 voor de vierde keer de Prins Friso Ingenieursprijs uit aan de Ingenieur van het Jaar. Ook dit jaar zijn Prinses Beatrix en Prinses Mabel hierbij aanwezig. ​De Rijksuniversiteit Groningen,...

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....