Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Verbeteren van medicatiebeoordeling bij ouderen

12 maart 2014

Prof.dr. K. Taxis heeft recentelijk € 95.000,- toegekend gekregen van de KNMP (Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie) voor onderzoek naar het verbeteren van medicatiebeoordeling bij ouderen.

Ouderen gebruiken vaak geneesmiddelen die het risico op vallen, fracturen door vallen en cognitieve achteruitgang kunnen verhogen met een verlies van de zelfredzaamheid tot gevolg. De huidige medicatiebeoordelingen die worden uitgevoerd die apotheker in samenwerking met de huisarts hebben de potentie om bijwerkingen terug te dringen maar er is tot nu toe weinig duidelijkheid bij welke patiënten medicatiebeoordelingen prioriteit dienen te krijgen.

Het doel van het nu door de KNMP gefinancierde onderzoek is om medicatiebeoordelingen te verbeteren door hierin de Drug Burden Index (DBI) op te nemen als screener voor hoog-risico patiënten en de klinische interpretatie van de DBI inzichtelijk te maken. Het onderzoek betreft een studie waarin voor wat betreft de data verzameling nauw wordt samengewerkt met openbare apothekers die een goede samenwerking met huisartsen hebben en waar medicatiebeoordelingen regelmatig uitgevoerd worden. Bij succes zal de DBI in het apotheekinformatiesysteem kunnen worden opgenomen als een eenvoudig te bepalen screeningsfactor om patiënten die in aanmerking komen voor een medicatiebeoordeling te kunnen selecteren.

Laatst gewijzigd:01 februari 2017 00:45

Meer nieuws

 • 15 november 2018

  Keuzegids 2019: RUG-opleidingen constant in de Nederlandse top

  Tien bacheloropleidingen aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) krijgen dit jaar van de Keuzegids Universiteiten het kwaliteitszegel Topopleiding, waarmee ze tot de top van het Nederlandse wetenschappelijke onderwijs behoren. In de categorie ‘Brede...

 • 12 november 2018

  Symposium 'Gaswinning, aardbevingen en wat nu?' op 15 november a.s.

  Het Groninger Universiteitsfonds (GUF) bestaat dit jaar 125 jaar. Tijdens een speciaal symposium met de titel ‘Gaswinning, aardbevingen en wat nu?’ op donderdag 15 november 2018, wordt daarom de 'Ubbo Emmiuspenning voor bijzondere maatschappelijke verdiensten'...

 • 06 november 2018

  Groningen blijft in trek bij Nederlandse en internationale studenten

  De Rijksuniversiteit Groningen telt per 1 november 2018 31.115 studenten met een ‘actieve eerste inschrijving’ voor een bachelor of masteropleiding. Dit is een stijging van 4,6% ten opzichte van 2017.Het totale aantal studenten dat ingeschreven is aan...