Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Ruimteonderzoeksinstituut SRON, Provincie en RUG ondertekenen Deal van het Noorden

Ruim 6,5 miljoen voor versterking wetenschappelijk onderzoek en high tech infrastructuur Noord-Nederland
26 maart 2014

Ruimteonderzoeksinstituut SRON, de Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen hebben woensdag 25 maart de Deal van het Noorden ondertekend. Dit plan voorziet de komende vier jaar in een gezamenlijke investering van ruim 6,5 miljoen euro in de versterking van het wetenschappelijk onderzoek en de high tech infrastructuur in Noord-Nederland. Ook het bedrijfsleven levert een aandeel in deze investeringen. Daarnaast blijft de vestiging van SRON Groningen behouden.

De afspraken zijn gisteren vastgelegd in een samenwerkingsovereenkomst die in Groningen is ondertekend door mr. Yvonne van Mastrigt, Gedeputeerde Economische Zaken van de Provincie Groningen, drs. Jan de Jeu, vicevoorzitter College van Bestuur Rijksuniversiteit Groningen en ir. Paul Korting, voorzitter van het SRON-bestuur. De drie bestuurders spraken een groot vertrouwen uit in de intensieve samenwerking en de concrete winst die de Deal van het Noorden voor de Noordelijke economie moet opleveren. Prof. dr. Rens Waters, algemeen en wetenschappelijk directeur van SRON, gaf vervolgens het formele startschot voor de samenwerking.

Kapteyn Instituut en SRON

De Deal van het Noorden voorziet om te beginnen in de versterking van het gezamenlijke wetenschappelijk onderzoek en onderwijs in de astrofysica. Dat houdt in dat het aantal wetenschappelijke posities bij het Kapteyn Instituut (het sterrenkundig instituut van de RUG) en SRON wordt uitgebreid. Het Kapteyn Instituut wordt versterkt met een extra hoogleraar. SRON breidt uit, ondersteund door de RUG, met een senior onderzoeker en een onderzoeker in opleiding (OIO). Ook de financiering van een buitengewoon hoogleraar van SRON aan de RUG valt onder de afspraak.

Daarnaast willen de partijen het innovatievermogen, het technologisch imago en het arbeidspotentieel in Noord-Nederland versterken, en de toepassing van nieuwe technologie stimuleren. Daartoe zet SRON in op co-development van haar instrumenten met het MKB en de industrie en versterkt het instituut zijn valorisatie-inspanningen, in samenwerking met het bedrijfsleven. Het ruimteonderzoeksinstituut heeft al een 'valorisatielab' gebouwd.

Verder moet de Deal van het Noorden een sterkere basis leggen voor deelname in nationale (topsectoren) en Europese stimuleringsprogramma's, met name door meer R&D-samenwerking tussen de kennisinstellingen en het bedrijfsleven in het Noorden.

Laatst gewijzigd:15 januari 2018 12:30
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...

 • 20 februari 2018

  Zeer hoog ‘slecht‘ cholesterol bij jonge vrouwen vaak te wijten aan erfelijke aanleg

  Een zeer hoog ‘slecht‘ cholesterol bij jonge vrouwen is vaak het gevolg van een erfelijke aanleg, blijkt uit onderzoek van wetenschappers van het Universitair Medisch Centrum Groningen, gesteund door de Hartstichting. Vandaag publiceren zij, in een...

 • 20 februari 2018

  Opinie: Hoge economische groei maskeert oude en nieuwe problemen

  De recente, met gejuich ontvangen economische groeicijfers maskeren dat er te weinig is gedaan om de oorzaken van de laatste crisis en groeiende problemen op de arbeidsmarkt op te lossen. Dat schrijven hoogleraren Steven Brakman en Harry Garretsen vandaag...