Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Professor en conciërge samen voor de klas

Honderd medewerkers Rijksuniversiteit Groningen geven les aan hun kinderen
13 maart 2014

Ter ere van het 400-jarig bestaan van de Rijksuniversiteit Groningen geven ruim honderd medewerkers dit voorjaar les op de school van hun zoon of dochter. Zij gaan op pad in Noord-Nederland om kinderen en jongeren te vertellen over hun vakgebied: van rechten tot geneeskunde, van biologie tot astronomie. Op maandag 17 maart komen alle medewerkers bijeen voor een gezamenlijke aftrap van deze gastlessenreeks.

Tijdens de lessen komt ook de Gift for Infinity aan bod: het door het publiek gekozen wetenschappelijk onderzoek dat de RUG ter ere van haar 400ste verjaardag wil gaan uitvoeren. Een onderzoek naar gezond oud worden: Actief oud is goud! Hoe kunnen kinderen en jongeren hier een bijdrage aan leveren?

Gift for infinity: Actief oud is goud

Je blijft gelukkiger, fitter en gezonder als je actief meedoet in de maatschappij. Maar waarom blijft de één, ook op latere leeftijd, wel actief en de ander niet? En wat is het belang van vrijwilligerswerk? Het onderzoeksteam van prof.dr. Ronald Stolk gaat in samenwerking met LifeLines op zoek naar antwoorden.

Poster Scholierenacademie
Poster Scholierenacademie

Verjaardagscadeau

De RUG is een crowdfundingsactie gestart om het benodigde bedrag voor ‘de Gift’ bij elkaar te krijgen. Iedereen die de jarige RUG een verjaardagscadeau wil geven, kan hieraan een bijdrage leveren. De uitgezonden medewerkers doen mee aan deze actie door de klas die ze bezoeken aan te moedigen om op een creatieve manier geld in te zamelen voor het Gift-onderzoek. Scholen die geld hebben ingezameld worden uitgenodigd voor een afsluitend college op zaterdag 23 mei 2014 in Groningen.

Honderd aanmeldingen

De medewerkers geven hun gastlessen op uitnodiging van de RUG Schollierenacademie en het RUG400-lustrumbureau. De animo hiervoor is groot. Inmiddels hebben meer dan honderd medewerkers zich voor een gastles opgegeven. Hoogleraar privaatrecht mr.dr. Wilbert Kolkman was een van de eersten die zich aanmeldde: ‘Ik vind het ontzettend leuk om hieraan mee te werken. Normaal gesproken geef ik alleen les op de universiteit. Dit is een mooie kans om mijn vakgebied breder uit te dragen. Ik ga een les geven over personen- en familierecht, echt een vakgebied waar iedereen wel een eens mee te maken heeft: een opa of oma die is overleden, een echtscheiding of de geboorte van een broertje of zusje.’
Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:33
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 13 december 2018

  Laura Peters: 'Justitie, sluit deal met crimineel'

  Waar in landen om ons heen volop onderhandeld wordt met criminelen over hun straf, is dat in Nederland taboe. Begin er direct mee, betoogt Groningse onderzoeker Laura Peters.

 • 12 december 2018

  Vredesambassadeur worden

  Vicki Collinge en Marieke Klijnstra rapporteren over hun bezoek aan de UN Peace Summit for Emerging Leaders in Bangkok, 28-30 november 2018.

 • 12 december 2018

  Dealen met ondermijningsdelicten: tijd voor een nieuwe strafprocedure

  Ondermijnende criminaliteit vormt een groot maatschappelijk probleem. Onder andere drugscriminaliteit, witwassen, bedreiging en intimidatie van lokale bestuurders leiden tot een forse overbelasting van de strafrechtspleging.