Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Rijksuniversiteit Groningen en Deusto University richten Tuning Academy op

06 maart 2014

De Rijksuniversiteit Groningen en Deusto University (Bilbao, Spanje) richten samen de Tuning Academy op. De nieuwe Academy vormt de bekroning van ruim twaalf jaar intensieve samenwerking op het gebied van Tuning. ‘Tuning is het omvangrijkste en invloedrijkste universitaire initiatief ter wereld op het gebied van onderwijsinnovatie. Duizenden onderwijsinstellingen en hun wetenschappers zijn er bij betrokken, met als doel onderwijs wereldwijd op elkaar af te stemmen en de erkenning van studieprestaties te vereenvoudigen’, zegt Robert Wagenaar, mededirecteur van de Tuning Academy.

De RUG en Deusto University werkten samen aan Tuning-projecten in de hele wereld, uiteenlopend van Europa tot Afrika, Latijns-Amerika, de VS, Rusland en Centraal-Azië. Daarnaast zijn er de afgelopen haalbaarheidsonderzoeken gedaan in Canada en Australië, en ligt de focus op dit moment op China en India. Wagenaar: ‘Tuning omslaat inmiddels ruim honderd landen. De projecten werden en worden uitgevoerd met politieke en financiële steun van de Europese Commissie.’

De rectoren José María Guibert en Elmer Sterken bekrachtigen de samenwerking.
De rectoren José María Guibert en Elmer Sterken bekrachtigen de samenwerking.

Tuning Academy

De nieuw opgerichte Academy heeft drie verschillende taken:

 • het bieden van een internationaal platform en netwerk voor de ontwikkeling van en reflectie op hoger onderwijs(programma's)
 • het uitvoeren van onderzoek en het faciliteren van onderzoek op het gebied van Tuning
 • het bieden van trainingen op het gebied van de modernisering van het hoger onderwijs

Wagenaar: ‘De Academy is bedoeld voor academici en bestuurders, managers of leidinggevenden in het hoger onderwijs. Denk bijvoorbeeld aan (vice)rectors, (vice)decanen, beleidsmedewerkers, leden van kwaliteitszorgorganen en examencommissies, maar ook aan individuele docenten.’

Wereldwijde erkenning studieprestaties

‘Voor studenten is het Tuning initiatief heel belangrijk’, zegt Wagenaar. ‘Het heeft tot doel het onderwijs wereldwijd op elkaar af te stemmen, waardoor de erkenning van studieprestaties wordt vergemakkelijkt en vereenvoudigd. Daartoe heeft Tuning inmiddels standaarden ontwikkeld voor talrijke disciplines. Daarnaast is een studentgeoriënteerde methodologie ontwikkeld voor het ontwikkelen en verzorgen van onderwijsprogramma's. Programma’s die zorgvuldig zijn afgestemd op de behoeften van de maatschappij.’

Meer informatie

Zie ook: http://www.unideusto.org/tuningeu/

Contact: Robert Wagenaar

De delegaties van Deusto en de Rijksuniversiteit Groningen. (Foto: Annika Hoogeveen)
De delegaties van Deusto en de Rijksuniversiteit Groningen. (Foto: Annika Hoogeveen)
Laatst gewijzigd:15 januari 2018 12:30

Meer nieuws

 • 16 oktober 2018

  Dimitry Kochenov Joins the FCT Panel to Assess the State of Legal Research in Portugal

  Prof. Dimitry Kochenov has been called to participate in the international panel of experts convened by the Portuguese national authority for the funding of scientific research (Fundação para a Ciência e a Tecnologia) and tasked with the assessment...

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...

 • 16 oktober 2018

  Consultatiebureaus voor ouderen niet effectief

  Kan een Consultatiebureau voor ouderen er voor zorgen dat (kwetsbare) ouderen zo gezond mogelijk oud worden? Nee, zo blijkt uit onderzoek van het UMCG, Rijksuniversiteit Groningen, Hogeschool Windesheim en Leyden Academy on Vitality and Ageing.