Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

PNAS-publicatie: Op maat gemaakt enzym temt pathogene bacterie

20 februari 2014

Patiënten met taaislijmziekte, die geïnfecteerd raken met de bacterie Burkholderia cenocepacia, hebben vaak een slechte prognose. Wanneer deze bacterie zich in de longen nestelt krijgen patiënten veelal te maken met een versnelde achteruitgang van de longfunctie. Door de vorming van biofilms en de toename van resistentie zijn patiënten met een dergelijke infectie steeds moeilijker te behandelen met antiobiotica. Dit onderstreept de noodzaak van alternatieve therapieën voor de behandeling van deze longinfecties.

Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen, Groningen Research Institute of Pharmacy, hebben aangetoond dat een aan variant van het enzym PvdQ, als mogelijk alternatief voor antibiotica zou kunnen werken. Dit enzym heeft het vermogen om ‘quorum sensing’ van bacteriën te verstoren. ‘Quorum sensing' is een mechanisme waarbij bacteriën hun eigenschappen kunnen afstemmen op het aantal soortgenoten in de omgeving. Wordt het aantal bacteriën, bijvoorbeeld in de longen, groot dan schakelen ze over naar een agressievere verschijningsvorm. Zo maken ze bijvoorbeeld een biofilm in de longen waardoor ze beter in staat zijn een aanval door middel van antibiotica te omzeilen.

In hun onderzoek hebben de auteurs twee puntmutaties in PvdQ aangebracht waarmee de structuur en de werking van het enzym wordt aangepast. Dit gewijzigde enzym bleek in staat de wijze van quorum sensing van de bacteriën zodanig te verstoren dat met Burkholderia cenocepacia geïnfecteerde larven (Galleria mellonella) de bacterie infectie vrijwel allemaal wisten te overleven.

De auteurs denken dat deze techniek, waarbij wordt ingezet op het verstoren van quorum sensing, grote potentie heeft om op een gerichte wijze de virulentie van bacteriën te onderdrukken met daarbij een verminderde kans op bijwerkingen.

Voor het volledige artikel:

Reducing virulence of the human pathogen Burkholderia by altering the substrate specificity of the quorum-quenching acylase PvdQ

By Gudrun Koch, Pol Nadal-Jimenez, Carlos R. Reis, Remco Muntendam, Marcel Bokhove, Elena Melillo, Bauke W. Dijkstra, Robbert H. Cool, and Wim J. Quax

PNAS, January 28, 2014

Temt pathogene
Temt pathogene
Laatst gewijzigd:01 februari 2017 00:45
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.

 • 04 september 2018

  Weg met die systeemplafonds

  Als Zuidlarens jongetje vond hij al die oude gebouwen in de stad Groningen maar niks. De interesse in historische panden kwam pas later, tijdens zijn studie Bouwkunde. Als bouwkundige is René Bosscher nu verantwoordelijk voor de buitenkant van de gebouwen...