Skip to ContentSkip to Navigation
About us Latest news News News articles

Daklozen en rechtenstudenten komen samen in Budapest

25 februari 2014

Wat hebben tien masterstudenten uit zeven verschillende landen, Hongaarse daklozen, socialezekerheidsrecht en de Raad van Europa met elkaar te maken? Prof. dr. Gijsbert Vonk en mr. dr. Albertjan Tollenaar brachten dit alles en meer samen in een boek getiteld Homelessness and the Law – constitution, criminal law and human rights. Op 4 en 5 maart reizen de twee docenten socialezekerheidsrecht samen met de studenten die hun essays in boekvorm zagen verschijnen, af naar Budapest om het boek te presenteren.

Homelessness and the Law behandelt verschillende facetten van de Europese daklozenproblematiek. Het gaat in op de constitutionele uitdaging die dakloosheid vormt voor regeringen, dakloosheid in termen van openbare orde en strafrecht, dakloosheid en immigratie en de moeilijke verhouding met mensenrechten. Dit is anno 2014 extra actueel in Hongarije, waar dakloosheid onlangs strafbaar werd gesteld en zigeunerdiscriminatie en armoede aan de orde van de dag zijn.

De keuze voor Budapest was dan ook geen toevallige. In de Donaustad staat voor de studenten - een mix van nationaliteiten waaronder de Duitse, Zwitserse, Canadese, Nederlandse en Britse – een studiesessie op het programma georganiseerd door de European Federation of National Organisations working with the Homeless (FEANTSA). De dagen worden goed gevuld met een diner bij het Council of Europe Youth Centre en bezoeken aan daklozenorganisaties als Budapesti Módszertani Szociális Központ (BZMSKI, Budapests grootste op het gebied van sociale hulpverlening) en A Város Mindenkié (The City is for All), een protestgroep die internationaal actievoert tegen de criminele stigmatisering van daklozen.

Al met al biedt dit project studenten een unieke kans om hun onderwerp in de praktijk tot leven te zien komen, buiten de comfort zone van hun eigen landsgrenzen en rechtsgebied te stappen en de politieke discussie aan te gaan. Een mooie beloning voor maanden research, essays schrijven en herschrijven en college lopen.


Dit bericht is geplaatst door de Faculteit Rechtsgeleerdheid.

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 13:41

Meer nieuws