Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Colloquium Mathematics, Dr. Veronica Vinciotti

18 februari 2014

Join us for coffee and tea at 15.30 p.m.

Date:                        Tuesday, February 18th 2014

Speaker:                   Dr. Veronica Vinciotti (Brunel University, UK)

Room:                       5161.0293 (Bernoulliborg)

Time:                         16.00

Title: Network modelling of ChIP-seq and RNA-seq data


Abstract:

An important biological question is the one of detecting the regions in the genome bound by chromatin modifiers or transcription factors, as these give insight into the mechanism of gene regulation. ChIP sequencing (ChIP-seq) is a biological method to detect these, by generating sequence reads at the positions bound by a transcription factor. When data is collected on more than one protein, the interest is also in the discovery of regions that are uniquely bound by a protein. In this talk, we present a Markov random field model for the modelling of ChIP-seq data from multiple experiments, including technical and biological experiments as well as experiments on different proteins. The statistical model accounts for the fact that the different antibodies used for experiments on different proteins are associated with different levels of efficiency. The output of the model can be used as prior information when inferring large scale networks from RNA-sequencing data.

Colloquium coordinators are Prof.dr. A.C.D. van Enter (e-mail : A.C.D.van.Enter@rug.nl) and
Dr. A.V. Kiselev (e-mail: a.v.kiselev@rug.nl )

http://www.rug.nl/research/jbi/news/colloquia/mathematics-colloquia/

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:39

Meer nieuws

 • 20 maart 2018

  Kunst kan dorp weerbaarder maken

  Kunst-georiënteerde gemeenschapsactiviteiten kunnen bijdragen aan het opbouwen van veerkracht in dorpen. Dergelijke projecten bieden de kans om inwoners meer met elkaar en hun gemeenschap te verbinden. Inwoners zijn vervolgens meer bereid en beter in...

 • 19 maart 2018

  Stemwegwijzer.nl wijst kiezer de weg op 21 maart

  Stemwegwijzer.nl wijst kiezer de weg op 21 maart

 • 14 maart 2018

  Kiezer straft politieke partijen voor besturen gemeente

  Politieke partijen die deelnemen aan het gemeentebestuur verliezen bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen gemiddeld vier tot acht procent van hun raadszetels. Voor partijen die weinig wethouders leveren is dit verlies twee keer zo groot als voor...