Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Hedy d’Ancona wegbereider voor internationale uitreiking Aletta Jacobs Prijs

27 februari 2014

Dr. Noeleen Heyzer is de eerste internationale vrouw die de Aletta Jacobsprijs in ontvangst neemt. Oud-winnares Hedy d’Ancona, in 2002 al geprezen voor haar bijdrage aan de internationale vrouwenemancipatie, zal de winnares van 2014 interviewen tijdens de prijsuitreiking op vrijdag 7 maart. De uitreiking van de prijs valt samen met een voorpremière van Aletta de Musical, waar Hedy d’ Ancona een creatieve bijdrage aan heeft geleverd. Dr. Noeleen Heyzer is hierbij als eregast aanwezig.

Poster Aletta de Musical
Poster Aletta de Musical

Brief aan Aletta

Hedy d’Ancona is het boegbeeld van de tweede feministische golf en oud-secretaris van emancipatiezaken. Zij schreef op vraag van het artistiek team en GOOV Muziektheater, dat Aletta de musical produceert, een brief aan Aletta op de avond voor haar huwelijk met Carel Victor Gerritsen. Deze brief maakt daadwerkelijk deel uit van een scène. Een quote uit de brief: “(…) Waarom zet je die stap eigenlijk? Jij, die al zovele jaren eerder dan wij begreep dat economische- en seksuele afhankelijkheid, vrouwen in een onmachtige positie manipuleert. (…)”

Dr. Noeleen Heyzer
Dr. Noeleen Heyzer

Aletta Jacobsprijs

De Rijksuniversiteit Groningen reikt om de twee jaar de Aletta Jacobs Prijs uit aan een vrouw met een academische opleiding, die zich nationaal en/of internationaal verdienstelijk heeft gemaakt op het terrein van de emancipatie. De prijs werd in 1990 ingesteld door prof.dr. Erik Bleumink, voormalig voorzitter van het College van Bestuur.

De Aletta Jacobsprijs 2014 is toegekend aan Noeleen Heyzer, Under-Secretary-General of the United Nations en Executive Secretary van de United Nations Economic and Social Commission for Asia and the Pacific (ESCAP).Ze krijgt de prijs vanwege haar brede inzet voor een betere behandeling van vrouwen, specifiek in Azië. Het is de eerste keer dat een buitenlandse vrouw de Aletta Jacobsprijs krijgt.
Laatst gewijzigd:24 december 2021 14:36
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 15 april 2024

    ‘De Europese verkiezingen worden weer ouderwets saai’

    RUG-onderzoekers Ritumbra Manuvie, Pieter de Wilde en Lisa Gaufman blikken in een drieluik vooruit op de verkiezingen in respectievelijk India, Europa en de Verenigde Staten. Deze week: Pieter de Wilde.

  • 15 april 2024

    Nachtzicht met kunstmatige atomen

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...