Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Hedy d’Ancona wegbereider voor internationale uitreiking Aletta Jacobs Prijs

27 februari 2014

Dr. Noeleen Heyzer is de eerste internationale vrouw die de Aletta Jacobsprijs in ontvangst neemt. Oud-winnares Hedy d’Ancona, in 2002 al geprezen voor haar bijdrage aan de internationale vrouwenemancipatie, zal de winnares van 2014 interviewen tijdens de prijsuitreiking op vrijdag 7 maart. De uitreiking van de prijs valt samen met een voorpremière van Aletta de Musical, waar Hedy d’ Ancona een creatieve bijdrage aan heeft geleverd. Dr. Noeleen Heyzer is hierbij als eregast aanwezig.

Poster Aletta de Musical
Poster Aletta de Musical

Brief aan Aletta

Hedy d’Ancona is het boegbeeld van de tweede feministische golf en oud-secretaris van emancipatiezaken. Zij schreef op vraag van het artistiek team en GOOV Muziektheater, dat Aletta de musical produceert, een brief aan Aletta op de avond voor haar huwelijk met Carel Victor Gerritsen. Deze brief maakt daadwerkelijk deel uit van een scène. Een quote uit de brief: “(…) Waarom zet je die stap eigenlijk? Jij, die al zovele jaren eerder dan wij begreep dat economische- en seksuele afhankelijkheid, vrouwen in een onmachtige positie manipuleert. (…)”

Dr. Noeleen Heyzer
Dr. Noeleen Heyzer

Aletta Jacobsprijs

De Rijksuniversiteit Groningen reikt om de twee jaar de Aletta Jacobs Prijs uit aan een vrouw met een academische opleiding, die zich nationaal en/of internationaal verdienstelijk heeft gemaakt op het terrein van de emancipatie. De prijs werd in 1990 ingesteld door prof.dr. Erik Bleumink, voormalig voorzitter van het College van Bestuur.

De Aletta Jacobsprijs 2014 is toegekend aan Noeleen Heyzer, Under-Secretary-General of the United Nations en Executive Secretary van de United Nations Economic and Social Commission for Asia and the Pacific (ESCAP).Ze krijgt de prijs vanwege haar brede inzet voor een betere behandeling van vrouwen, specifiek in Azië. Het is de eerste keer dat een buitenlandse vrouw de Aletta Jacobsprijs krijgt.
Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:33
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 13 december 2017

  Faculty of Economics and Business achieves 3-year EQUIS re-accreditation

  The European accreditation institution EFMD has just announced that the Faculty of Economics and Business (FEB) of the University of Groningen has been awarded the prestigious EQUIS accreditation for an additional 3 years. This re-accreditation was...

 • 12 december 2017

  Weidevogel en boer zijn gebaat bij ruige stalmest

  In agrarische graslanden spelen rode wormen een sleutelrol in de bodemvruchtbaarheid en in de voedselvoorziening van weidevogels. RUG-onderzoeker Jeroen Onrust onderzocht de wisselwerking tussen boeren, wormen en weidevogels. Hij concludeert dat de...

 • 07 december 2017

  Bijzonder Hoogleraar Henk van den Belt benoemd tot UHD Theologiegeschiedenis

  Het bestuur van de faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) heeft bijzonder hoogleraar Henk van den Belt met ingang van 1 september 2017 benoemd tot Universitair hoofddocent Theologiegeschiedenis (Associate...