Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Ouderen vinden zichzelf helaas ook ziek, conservatief en incompetent

Door: Sabine Otten - Bron: Sociale Vraagstukken
20 januari 2014
We moeten langer doorwerken. Anders zijn er straks te weinig mensen om het werk te doen en worden de pensioenen en sociale voorzieningen onbetaalbaar. Maar dan moeten eerst de vooroordelen over oud-zijn uit de weg geruimd worden, en daarbij is nog een lange weg te gaan, ook voor ouderen zelf.

Ruim een jaar geleden schreven onderzoekers Koos Arts en Ferdy Otten van het Centraal Bureau voor de Statistiek in het tijdschrift Demos dat de toegenomen levensverwachting en de financiële druk van de vergrijzing redenen zijn om de pensioengerechtigde leeftijd te verhogen. ‘De redenering is dat mensen langer in staat zijn door te werken omdat ze langer in goede gezondheid leven.’

Eerder al stelde de commissie Bakker uit 2008 dat Nederland bij ongewijzigd arbeidsmarktbeleid geconfronteerd worden met grote tekorten aan personeel in onderwijs, zorg en techniek. Alleen door het roer radicaal om te gooien, zouden de verwachte personeelstekorten kunnen worden opgevangen en de sociale zekerheid en pensioenvoorzieningen betaalbaar blijven. Lees verder op de website van Sociale Vraagstukken.

Meer informatie

Sabine Otten is hoogleraar Intergroepsrelaties en Sociale Integratie en verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Laatst gewijzigd:05 januari 2017 10:19

Meer nieuws