Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Twee Open Programme projecten toegekend aan Behavioural Ecology and Self Organisation

30 januari 2014

Twee onderzoekers van de Behavioural Ecology and Self Organisation onderzoeksgroep ( Centre for Ecological and Evolutionary Studies ) is een Open-Programma subsidie toegekend. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft in totaal negen projectaanvragen toegekend in deze Open Programma-ronde.

Prof.dr.ir. J. Komdeur
Trans-generational impacts on senescence: quantitative genetics of cellular and organismal senescence in the wild
Omgevingsfactoren en individuele keuzes zijn van invloed op veroudering.
Maar in hoeverre wordt de mate van biologische veroudering van een individu vastgelegd vóór de bevruchting - of zelfs vóór de bevruchting van zijn ouders? Met behulp van nieuwe celbiologische en statistisch-genetische technieken zullen we verouderingsprocessen onderzoeken van individuen in een natuurlijke populatie. De centrale vraag hierbij is hoe erfelijkheid en opvoeding veroudering en levensverwachting over meerdere generaties kan beïnvloeden. De uitkomsten van dit onderzoek zijn belangrijk om de buitengewone variatie, zowel binnen als tussen soorten, in levensduur en veroudering te begrijpen.

Prof.dr. C.K. Hemelrijk
Optimisation of navigation for intercepting prey during aerial hunting by birds

Het jaagsucces van roofvogels bepaalt hun overleving. Hoe kunnen ze hun onderscheppingsmethode met ‘evenredige navigatie’, zoals gebruikt voor het leiden van raketten, aanpassen aan bijvoorbeeld verschillende jaagtactieken (zoals duikvlucht) en de verschillen in relatieve snelheid, wendbaarheid en reactiesnelheid vergeleken met hun prooi? We ontwikkelen hierover een theorie middels een computermodel. Via evolutionaire algoritmen onderzoeken wij of de onderscheppingsmethode specifiek aangepast wordt aan de biomechanica en het gedrag van bepaalde prooisoorten (nietsvermoedend, vluchtend, zwermend) of dat deze aanpassing meer algemeen is aan meerdere soorten.

Laatst gewijzigd:01 februari 2017 00:45
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 16 januari 2019

  Twee jonge onderzoekers naar topinstituten met Rubiconbeurs

  Dr. Michael Lerch en Sanne van Dijk, twee veelbelovende RUG-wetenschappers, gaan dankzij het programma Rubicon van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) twee jaar onderzoek doen aan buitenlandse topinstituten.

 • 14 januari 2019

  RUG-student Boomstra opnieuw wereldkampioen dammen

  Roel Boomstra heeft voor de tweede keer de wereldtitel dammen gewonnen. Hij nam het op tegen viervoudig wereldkampioen Alexander Schwarzman. In 2016 veroverde Roel Boomstra de wereldtitel ook al. Boomstra is masterstudent Physics aan de Rijksuniversiteit...

 • 09 januari 2019

  Smoking gun

  Amina Helmi vond het bewijs voor de theorie dat delen van de Melkweg niet alleen zijn gegroeid door de geboorte van eigen sterren, maar ook door samensmeltingen met andere sterrenstelsels. Voor deze ontdekking was het wachten op de data van ruimtemissie...