Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Twee Open Programme projecten toegekend aan Behavioural Ecology and Self Organisation

30 januari 2014

Twee onderzoekers van de Behavioural Ecology and Self Organisation onderzoeksgroep ( Centre for Ecological and Evolutionary Studies ) is een Open-Programma subsidie toegekend. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft in totaal negen projectaanvragen toegekend in deze Open Programma-ronde.

Prof.dr.ir. J. Komdeur
Trans-generational impacts on senescence: quantitative genetics of cellular and organismal senescence in the wild
Omgevingsfactoren en individuele keuzes zijn van invloed op veroudering.
Maar in hoeverre wordt de mate van biologische veroudering van een individu vastgelegd vóór de bevruchting - of zelfs vóór de bevruchting van zijn ouders? Met behulp van nieuwe celbiologische en statistisch-genetische technieken zullen we verouderingsprocessen onderzoeken van individuen in een natuurlijke populatie. De centrale vraag hierbij is hoe erfelijkheid en opvoeding veroudering en levensverwachting over meerdere generaties kan beïnvloeden. De uitkomsten van dit onderzoek zijn belangrijk om de buitengewone variatie, zowel binnen als tussen soorten, in levensduur en veroudering te begrijpen.

Prof.dr. C.K. Hemelrijk
Optimisation of navigation for intercepting prey during aerial hunting by birds

Het jaagsucces van roofvogels bepaalt hun overleving. Hoe kunnen ze hun onderscheppingsmethode met ‘evenredige navigatie’, zoals gebruikt voor het leiden van raketten, aanpassen aan bijvoorbeeld verschillende jaagtactieken (zoals duikvlucht) en de verschillen in relatieve snelheid, wendbaarheid en reactiesnelheid vergeleken met hun prooi? We ontwikkelen hierover een theorie middels een computermodel. Via evolutionaire algoritmen onderzoeken wij of de onderscheppingsmethode specifiek aangepast wordt aan de biomechanica en het gedrag van bepaalde prooisoorten (nietsvermoedend, vluchtend, zwermend) of dat deze aanpassing meer algemeen is aan meerdere soorten.

Laatst gewijzigd:01 februari 2017 00:45
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 21 maart 2019

  Hulp bij de opvoeding vertraagt veroudering bij vogelvrouwen

  De zeldzame Seychellen rietzanger leeft in groepen. In elke groep bevinden zich één dominant mannetje en één dominant vrouwtje die zich voortplanten. Als er in de groep helpers zijn die assisteren bij het broeden en voeren van de jongen, verouderen...

 • 18 maart 2019

  Gekooide moleculaire motoren werken samen

  Chemici van de RUG zijn er in geslaagd om een groot aantal door licht aangedreven motoren samen te brengen in een soort kooi-achtige vaste 3D structuur, een metaal-organisch raamwerk. De ontdekking is op 18 maart gepubliceerd in het tijdschrift Nature...

 • 14 maart 2019

  Bedrijven geven Groningse bèta-studenten college

  Zo’n 200 Bèta-studenten van de Faculty of Science and Engineering krijgen deze maand een college van het bedrijfsleven. In de zogeheten Bedrijf&Studentmaand krijgen ze actuele case studies uit de praktijk voorgeschoteld en bedrijven zoals Philips Drachten...