Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Colloquium Mathematics, Dr. Maria Colomé Tatché

28 januari 2014

Join us for coffee and tea at 15.30 p.m.

Date:                        Tuesday, January 28th 2014
Speaker:                  
Maria Colomé Tatché, ERIBA| European Research Institute for the Biology of Ageing
                                 University of Groningen
Room:                       5161.0293 (Bernoulliborg)
Time:                        16.00

Title: Detection of genome-wide combinatorial epigenetic states

Abstract:

Epigenetics is the study of stable changes in gene expression that are not caused by changes in the DNA sequence. Epigenetic factors are for example responsible for making a skin cell look different from a brain cell, even though both cells have the same DNA sequence. The best-known epigenetic factors are DNA-methylation (addition of a methyl group to a cytosine nucleotide) and post-transcriptional modifications of histone proteins. The unique assembly and distribution of these epigenetic factors along the genome gives rise to specific gene expression programs that define the functional state of a cell. Next generation sequencing technologies allow us to measure the presence or absence of these epigenetic marks genome-wide. However, the statistical analysis and integration of these data is currently one of the major bottlenecks in computational biology.

In my talk I will outline our strategy for the genome-wide mapping of combinatorial epigenetic states based on multivariate Hidden Markov Models. This approach takes next generation sequencing data collected from different histone modifications as inputs and constructs well-defined sets of combinatorial states, which can be used for downstream functional analysis. Our method promises to deepen our basic understanding of the molecular processes underlying genome regulation.

Colloquium coordinators are Prof.dr. A.C.D. van Enter (e-mail : A.C.D.van.Enter@rug.nl) and Dr. A.V. Kiselev (e-mail: a.v.kiselev@rug.nl )

http://www.rug.nl/research/jbi/news/colloquia/mathematics-colloquia/

Laatst gewijzigd:06 juni 2018 14:04

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.

 • 04 september 2018

  Weg met die systeemplafonds

  Als Zuidlarens jongetje vond hij al die oude gebouwen in de stad Groningen maar niks. De interesse in historische panden kwam pas later, tijdens zijn studie Bouwkunde. Als bouwkundige is René Bosscher nu verantwoordelijk voor de buitenkant van de gebouwen...