Oude sterren bewegen onverwacht langzaam
Een internationaal team van astronomen, onder wie de Groningse sterrenkundige Amina Helmi, heeft ontdekt dat oude sterren nabij de zon langzamer dan gedacht op en neer door het Melkwegvlak bewegen. De verticale snelheid van deze oude sterren biedt aanknopingspunten voor een beter begrip van de evolutie van het melkwegstelsel. Het onderzoeksresultaat is deze week gepubliceerd in het tijdschrift Astrophysical Journal Letters.

Het team heeft geprobeerd deze opmerkelijke vondst te verklaren door middel van een computermodel waarmee de evolutie van de Melkweg wordt gesimuleerd. Volgens dit model zijn deze langzame oude sterren afkomstig van de binnenste delen van de Melkwegschijf. Botsingen met satellietstelsels kunnen het ontstaan van spiraalarmen hebben veroorzaakt, waardoor de oude sterren met lagere verticale snelheden naar buiten zijn gedreven. Als deze verklaring wordt bevestigd is het misschien mogelijk om vast te stellen hoe vaak satellietstelsels met de Melkweg zijn gebotst en hoe zwaar deze stelsels waren. Hiervoor zullen astronomen de verticale snelheden van de oude sterren moeten vergelijken met de snelheid van sterren die nabij de zon zijn ontstaan.
Helmi is blij met de "uitstekende" data van het RAVE-experiment, en hoopt met gegevens van de onlangs gelanceerde Gaia-missie te kunnen bevestigen dat de oude sterren inderdaad langzamer door het Melkwegvlak bewegen. "Dat zou een prachtige mogelijkheid zijn om de evolutie van onze Melkweg nog beter in kaart te brengen", aldus Helmi.
Laatst gewijzigd: | 11 februari 2025 14:37 |
Meer nieuws
-
25 maart 2025
Wat is er nodig om het Waddengebied te herstellen?
De Waddenzee heeft altijd al een belangrijke functie gehad voor vissen, vogels en bodemleven: het is een kraamkamer, tankstation en rustplaats. Maar het gaat niet goed met de Waddenzee. Vandaag presenteren onderzoekers van de Rijksuniversiteit...
-
24 maart 2025
Een scherpere blik op de geboorte van het universum
Wetenschappers van de Faculty of Science and Engineering van de RUG zullen met behulp van de nieuwe telescoop van het Simons Observatory op zoek gaan naar nieuwe natuurkunde.
-
21 maart 2025
Stap dichter bij commercialisering kindvriendelijke knoopcelbatterij
Fused Button Battery Holding BV heeft een licentieovereenkomst getekend met de RUG, UMCG en de TU Delft. Deze overeenkomst vertegenwoordigt een cruciale stap in de commercialisering van de gepatenteerde kindvriendelijke knoopcelbatterij.