Eetstoornis vergroot de kans op diabetes
Mensen die lijden aan een eetstoornis hebben een ruim twee keer verhoogd risico om later diabetes te krijgen. Dat concludeert prof. Peter de Jonge (44) van het Interdisciplinair Centrum Psychopathologie en Emotieregulatie van het UMCG uit een mondiaal onderzoek naar het verband tussen diabetes en psychische stoornissen. De resultaten van de studie zijn gepubliceerd in Diabetologia, het tijdschrift van de European Association for the Study of Diabetes.
De Jonge is een van de initiatiefnemers van de studie waaraan ruim 50.000 deelnemers uit 19 landen meewerkten, waaronder 2580 diabetespatiënten. De Groninger concentreerde zich op de vraag welke van 16 psychische aandoeningen de kans op suikerziekte vergroten.
Bij deelnemers met boulimia bleek het risico op diabetes 2.1 keer verhoogd, bij mensen die lijden aan vreetbuien was dat 2.6 keer. Ook door depressie (1.6 keer verhoogd risico) en periodieke explosieve stoornis (1.3 keer) neemt de kans op diabetes toe. De Jonge: “Dat laatste houdt bijvoorbeeld in dat een kind een tijd lang extreme woedeaanvallen heeft”.
Veel onderzoeken naar diabetes concentreerden zich tot nog toe op Europa en Amerika. “Maar omdat het aantal patiënten met suikerziekte wereldwijd varieert was een breder perspectief nodig”, vertelt hij. “Daarnaast zijn niet eerder zoveel psychiatrische stoornissen in één meetmodel opgenomen. Dat bijvoorbeeld depressie de kans op diabetes verhoogt was wel bekend, maar het is voor het eerst dat ook een verband met de andere genoemde stoornissen is gevonden.”
Het onderzoek maakt het mogelijk om vroeg in te grijpen om de kans op diabetes te verkleinen. De Jonge: “Het fascinerende aan de resultaten vind ik dat ze mogelijk een patroon blootleggen dat tot diabetes leidt. Misschien is die periode waarin het kind geregeld in woede uitbarst en van alles stuk gooit wel een gevolg van een verstoring in zijn glucosesysteem, en daarmee een fysieke voorbode van de depressie die later komt. En van de diabetes die nog weer later wordt vastgesteld. Om deze theorie te toetsen is nog vervolgonderzoek nodig, maar als het klopt kun je kinderen met een verhoogd risico vroegtijdig opsporen en proberen suikerziekte te voorkomen.”
Voor de publicatie in Diabetologia zie http://www.diabetologia-journal.org/files/deJonge.zip
Laatst gewijzigd: | 13 maart 2020 02:19 |
Meer nieuws
-
20 mei 2025
Van oesterzwam tot overall
Een shirt van schimmels - of preciezer gezegd van mycelium textiel. Het zou een goede stap kunnen zijn richting een duurzamere mode-industrie. Tenminste: als het materiaal zó ontwikkeld kan worden dat het goed bruikbaar is voor kleding én...
-
20 mei 2025
Huishoudens kunnen uitstoot met 40 procent verlagen door gedragsverandering
Wanneer de rijkste huishoudens hun dagelijkse gewoontes aanpassen kan dat de totale uitstoot van broeikasgassen door huishoudens met 40 procent omlaag brengen.
-
19 mei 2025
Wetenschap Werkt | Recycling van rubber mogelijk dankzij revolutionaire methode
Hij ontving op 13 mei de Ben Feringa Impact Award (categorie onderzoekers): Francesco Picchioni , hoogleraar Chemische Technologie (FSE). Waarom hij deze prijs kreeg? Zijn belangrijke innovatie waarmee rubber zonder kwaliteitsverlies kan worden...