Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

1,1 miljoen euro subsidie voor UMCG-onderzoek naar kanker en depressie

07 januari 2014

Psychologisch onderzoekers van het UMCG hebben 1,1 miljoen euro subsidie ontvangen van KWF. Maya Schroevers krijgt een prestigieuze persoonsgebonden subsidie van ruim 500.000 euro. Deze subsidie stelt haar in staat om gedurende zes jaar te werken aan haar eigen onderzoekslijn, waarin de herkenning en behandeling van depressie bij mensen met kanker centraal staat. Bovendien heeft zij samen met haar collega Joke Fleer een subsidie van bijna 600.000 euro ontvangen voor een onderzoek naar het effect van een behandeling van depressie bij mensen met kanker.

In een aantal onderzoeken gaan Schroevers en Fleer na welke behoeften mensen met kanker met depressieve klachten hebben en hoe patiënten met een zorgbehoefte het beste herkend kunnen worden. Hierbij onderzoeken zij wat de effectiviteit is van mindfulness training en cognitieve gedragstherapie in het verminderen van depressieve klachten bij mensen met kanker. Centraal staat de vraag wie vooral baat heeft bij welke behandelingsvorm; dit dient te leiden tot wat inmiddels Personalized Medical Psychology heet, ofwel het leveren van ‘psychologische zorg op maat’. Met de te verwerven kennis is een veel beter aanbod van zorg passend bij de persoon, de klachten en de zorgbehoefte te bereiken. Deze aanscherping zal naar verwachting van de onderzoekers leiden tot belangrijke verbeteringen in de psychologische zorg.

Dr. Maya Schroevers is naast onderzoeker en docent, ook klinisch geschoold als Gezondheidszorgpsycholoog en gespecialiseerd in mindfulness training; dit is een nieuwe therapievorm voor het behandelen van depressie. Zij volgde trainingen in Nederland, Engeland en de VS bij de ontwikkelaars van deze therapie. Traditioneel wordt mindfulness training groepsgewijs gegeven. Samen met dr. Joke Fleer ontwikkelde Schroevers in de afgelopen jaren een nieuwe individuele variant die erg geschikt is om te gebruiken in de medisch psychologische hulpverlening in ziekenhuizen. Zowel Schroevers als Fleer werken bij de Sectie Health Psychology van de Afdeling Gezondheidswetenschappen van het UMCG.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:33
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 21 maart 2019

  Hulp bij de opvoeding vertraagt veroudering bij vogelvrouwen

  De zeldzame Seychellen rietzanger leeft in groepen. In elke groep bevinden zich één dominant mannetje en één dominant vrouwtje die zich voortplanten. Als er in de groep helpers zijn die assisteren bij het broeden en voeren van de jongen, verouderen...

 • 20 maart 2019

  Voorvechter protonentherapie koninklijk onderscheiden

  Hans Langendijk, hoogleraar Radiotherapie en hoofd van de afdeling Radiotherapie van het UMCG, kreeg vandaag uit handen van burgemeester Klaas Smid van de gemeente Noorderveld een koninklijke onderscheiding.

 • 20 maart 2019

  Implementatie Best Practice 2020

  De aanbesteding voor hetnieuwe bedrijfsvoeringsysteem voor Finance en HR is afgerond.