Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

60 Leading European Research Groups in Chemistry team up to create life

13 december 2013

One of the Grandest Challenges in Science today is the creation of life from completely man-made components. A consortium of 60 chemists from 22 different European countries has teamed up to face this challenge in what is probably the largest concerted effort world-wide. Researchers from many different backgrounds are going to collaborate to make a synthetic system that captures the various aspects of life, such as its ability to reproduce, its compartmentalized nature (all life forms we know are surrounded by some form of membrane) its far-from-equilibrium character (all life forms we know need energy to maintain themselves). The consortium is funded through COST (Action CM1304), which is the oldest scheme for promoting joined research projects in Europe. The Action is headed by Prof. Sijbren Otto from the Stratingh Institute and the Centre for Systems Chemistry of the University of Groningen. More information can be found on the COST website: http://www.cost.eu/domains_actions/cmst/Actions/CM1304.

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:38

Meer nieuws

 • 08 juni 2018

  Waardedaling woningen in aardbevingsgebied tot 2015 gemiddeld 9,3%

  Woningen in het Groningse aardbevingsgebied zijn tot 2015 gemiddeld 9,3% in waarde gedaald. Dat concluderen promovendus Nicolás Durán en hoogleraar Ruimtelijke Econometrie Paul Elhorst van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij analyseerden data van de...

 • 06 juni 2018

  RUG op plek 120 in QS ranking

  De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) staat dit jaar op plaats 120 in de QS World Top University Rankings 2019. Afgelopen twee jaar stond de RUG opplaats 113 in deze lijst van bijna 1.000 universiteiten wereldwijd. Op nationale schaal is Groningen dit...

 • 01 juni 2018

  Negen onderzoekers aan de RUG ontvangen een Vidi-beurs

  NWO heeft aan 86 ervaren onderzoekers ieder een Vidi-financiering van 800.000 euro toegekend. Maar liefst negen hiervan doen hun onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG); aan vier verschillende faculteiten. Met de beurs kunnen de vier vrouwelijke...