Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

60 Leading European Research Groups in Chemistry team up to create life

13 december 2013

One of the Grandest Challenges in Science today is the creation of life from completely man-made components. A consortium of 60 chemists from 22 different European countries has teamed up to face this challenge in what is probably the largest concerted effort world-wide. Researchers from many different backgrounds are going to collaborate to make a synthetic system that captures the various aspects of life, such as its ability to reproduce, its compartmentalized nature (all life forms we know are surrounded by some form of membrane) its far-from-equilibrium character (all life forms we know need energy to maintain themselves). The consortium is funded through COST (Action CM1304), which is the oldest scheme for promoting joined research projects in Europe. The Action is headed by Prof. Sijbren Otto from the Stratingh Institute and the Centre for Systems Chemistry of the University of Groningen. More information can be found on the COST website: http://www.cost.eu/domains_actions/cmst/Actions/CM1304.

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:38

Meer nieuws

 • 16 maart 2018

  Kunst kan dorp weerbaarder maken

  Kunst-georiënteerde gemeenschapsactiviteiten kunnen bijdragen aan het opbouwen van veerkracht in dorpen. Dergelijke projecten bieden de kans om inwoners meer met elkaar en hun gemeenschap te verbinden. Inwoners zijn vervolgens meer bereid en beter in...

 • 14 maart 2018

  Kiezer straft politieke partijen voor besturen gemeente

  Politieke partijen die deelnemen aan het gemeentebestuur verliezen bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen gemiddeld vier tot acht procent van hun raadszetels. Voor partijen die weinig wethouders leveren is dit verlies twee keer zo groot als voor...

 • 13 maart 2018

  Auke Hulst wordt gastschrijver van de Rijksuniversiteit Groningen

  Schrijver en muzikant Auke Hulst wordt de nieuwe gastschrijver van de Rijksuniversiteit Groningen. In drie lezingen en een openbaar interview met hoogleraar moderne letterkunde Mathijs Sanders zal hij zich komend najaar onder de noemer ‘zwemmen in brak...