Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

60 Leading European Research Groups in Chemistry team up to create life

13 december 2013

One of the Grandest Challenges in Science today is the creation of life from completely man-made components. A consortium of 60 chemists from 22 different European countries has teamed up to face this challenge in what is probably the largest concerted effort world-wide. Researchers from many different backgrounds are going to collaborate to make a synthetic system that captures the various aspects of life, such as its ability to reproduce, its compartmentalized nature (all life forms we know are surrounded by some form of membrane) its far-from-equilibrium character (all life forms we know need energy to maintain themselves). The consortium is funded through COST (Action CM1304), which is the oldest scheme for promoting joined research projects in Europe. The Action is headed by Prof. Sijbren Otto from the Stratingh Institute and the Centre for Systems Chemistry of the University of Groningen. More information can be found on the COST website: http://www.cost.eu/domains_actions/cmst/Actions/CM1304.

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:38

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.

 • 04 september 2018

  Weg met die systeemplafonds

  Als Zuidlarens jongetje vond hij al die oude gebouwen in de stad Groningen maar niks. De interesse in historische panden kwam pas later, tijdens zijn studie Bouwkunde. Als bouwkundige is René Bosscher nu verantwoordelijk voor de buitenkant van de gebouwen...