Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Smartphone app voorspelt depressies

18 december 2013

Traditioneel wordt onderzoek naar het ontstaan van depressies uitgevoerd met een vragenlijst. De afdeling Klinische Psychologie van de Rijksuniversiteit Groningen start binnenkort een dergelijk onderzoek waarbij gebruik wordt gemaakt van een app. Met dit eenvoudige smartphone programma hoeven de deelnemers slechts één vraag beantwoorden: hoe voelt u zich op dit moment?

Vragen als ‘weet u nog hoeveel u de afgelopen maand gemiddeld heeft geslapen?’ of ‘weet u nog in welke mate uw stemming de afgelopen week wisselde?’ zijn moeilijker te beantwoorden dan de vraag ‘hoe voelt u zich op dit moment?’. Een recente studie laat zien dat die laatste vraag een goede voorspelling kan opleveren van het naderen van een depressieperiode. Voorwaarde is dat hij zo vaak wordt herhaald dat er een beeld ontstaat over hoe vaak en hoe snel mensen wisselen van stemming.

Via de app wordt de vraag naar de stemming van het moment meerdere malen per dag gesteld. Een ‘stemmingsmeter’ registreert de stemming op een vijf- tot tienpuntenschaal.

Depressie is één van de meest voorkomende psychische aandoeningen. Maar liefst twintig procent van de bevolking maakt in zijn leven een depressie door. Depressies hebben een grote invloed op de kwaliteit van leven, zorgen voor een daling van de levensverwachting en zijn in hoge mate belastend voor de omgeving.

Terugval

Bovendien krijgt tachtig procent van de mensen die eenmaal een depressie ondergaat, te maken met terugval. Daarom is het van groot belang dat men vroegtijdig kan signaleren of een terugval zich aandient. De app lijkt daarbij bruikbaar als instrument.

Het onderzoek wordt uitgevoerd als een onderdeel van een landelijk studie naar de effectiviteit van kortdurende training ter preventie van terugval. Er wordt gekeken wat het beste werkt: doorgaan met het gebruik van antidepressiva, een cognitieve training of een combinatie van de twee. Mensen die meerdere depressies hebben ervaren en daarvan zijn hersteld, kunnen zich aanmelden voor het onderzoek.

Noot voor de redactie

Voor vragen en meer informatie kunt u contact opnemen met: drs. C. Slofstra, tel. 06-39616754, e-mail: doorbreekdepressie@gmail.com

Zie ook: www.doorbreek-depressie.nl

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:31
printView this page in: English

Meer nieuws