Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Bijzondere leerstoel voor Oost Azië en hedendaags Mongolië

Rijksuniversiteit Groningen haalt expert binnen
10 december 2013

Het Ubbo Emmius Fonds heeft jurist en antropoloog dr. mr. Tjalling Halbertsma benoemd tot bijzonder hoogleraar op de "Chair for East Asian Studies, with a focus on modern day Mongolia" aan de Rijksuniversiteit Groningen. Het is voor het eerst dat in Nederland een leerstoel op Mongolië wordt ingesteld.

De nieuwe leerstoel, die onderdeel uitmaakt van een nieuw Oost Azië-programma aan de Rijksuniversiteit Groningen, zal de economische en politieke kansen en uitdagingen van dit sterk opkomende land binnen de regio volgen, analyseren en duiden.

Snelst groeiende economie

Mongolië is momenteel een van de snelst groeiende economieën ter wereld. Het steppeland, ingeklemd tussen China en Rusland, is zeer rijk aan grondstoffen als steenkool, koper, goud, uranium en zeldzame aarde. Hoewel Nederlandse pioniers al aan het eind van de negentiende eeuw in Mongolië naar goud zochten, is de uitzonderlijk grote omvang van de grondstoffenreserves pas de afgelopen tien jaar aan het licht gekomen. Sinds 1990 organiseert het land verkiezingen en neemt het actief deel aan internationale gevechts- en VN vredesmissies in onder meer Irak, Afghanistan en Tsjaad.

CEASG

Eerder dit jaar richtte de Faculteit der Letteren het interfacultaire Centre for East Asian Studies Groningen (CEASG) op. CEASG beoogt het onderwijs en onderzoek met betrekking tot hedendaagse ontwikkelingen in China, Japan, Korea en Mongolië aan de RUG bevorderen en samenwerking met partneruniversiteiten in Oost Azië te intensiveren. De Faculteit heeft hiervoor al het Dutch Study Centre aan Fudan University (Shanghai), het European Study Centre aan Tsinghua University (Beijing) en het Dutch Study Centre aan Osaka University (Osaka) opgericht.

In september 2014 start het CEASG een masterprogramma East Asian Studies . De nieuwe opleiding richt zich onder meer op de politieke economieën van Oost Azië, en maakt het studenten mogelijk aan een partneruniversiteit in Oost Azië te studeren.

Tjalling Halbertsma

Tjalling Halbertsma (1969) is momenteel Director International van het Centre for East Asian Studies Groningen. Hij was lange tijd in China en Mongolië werkzaam, meest recentelijk als de eerste Nederlandse diplomaat in Mongolië (standplaats Ulaanbaatar) voor de Nederlandse Ambassade in Beijing.

In 2007 promoveerde Halbertsma aan het Sinologisch Instituut van de Universiteit Leiden op het Nestoriaanse erfgoed, dat hij tussen 1999 en 2006 in Binnen Mongolië her-ontdekte en documenteerde. Dit bijzondere erfgoed is sindsdien grotendeels geroofd en verloren gegaan. Halbertsma schreef over Azië voor verschillende dagbladen, waaronder South China Morning Post, Asian Art Newspaper en Dagblad Trouw, en is auteur van verscheidene reisverhalen en populair-wetenschappelijke boeken over China en Mongolië.

Zie ook de video van Unifocus over prof.dr. Halbertsma en deze leerstoel, of beluister het interview met VPRO Buitenland (fragment begint op 12:12).

De bijzondere leerstoel is ingesteld door het Ubbo Emmius Fonds en wordt mede mogelijk gemaakt door de ING Bank, de Jack Weatherford Foundation, Mongolia Opportunities Partners en de Riverbed Foundation.
Laatst gewijzigd:11 januari 2018 11:35
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 12 februari 2019

  Het klimaatverdriet van Maarten Loonen

  De klimaatverandering op Spitsbergen; Maarten Loonen maakt het al jaren aan den lijve mee. Hij kan uren vertellen over ganzen, rendieren en gletsjers, over de onmetelijke en ons onbekende natuur. Maar het meest raakt hem de klimaatklok die voorttikt...

 • 12 februari 2019

  Eredoctoraten voor Titia de Lange en Philipp Blom

  De Rijksuniversiteit Groningen reikt tijdens de lustrumweek in juni 2019 eredoctoraten uit aan prof. dr. Titia de Lange en dr. Philipp Blom. Historicus Blom ontvangt het eredoctoraat op voordracht van prof. dr. Ann-Sophie Lehmann van de Faculteit der...

 • 07 februari 2019

  Hoogleraar Stynke Castelein wint de Vrouw in de Media Award Groningen

  Prof. dr. Stynke Castelein, hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen en hoofd onderzoek bij Lentis, ontvangt de Vrouw in de Media Award 2018 Groningen.