Alumnus Wim Pijbes Nederlander van het Jaar

11 december 2013

Wim Pijbes, directeur van het Rijksmuseum en alumnus van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), is door Elsevier uitgeroepen tot Nederlander van het Jaar. Volgens de redactie van Elsevier heeft Pijbes het Rijksmuseum in Amsterdam op inspirerende wijze een weg uit de crisis gewezen. Eerder dit jaar riep de RUG Pijbes al uit tot Alumnus van het Jaar.

Twee miljoen

'Pijbes hield in 2013 voortdurend alle ogen op zich gericht,' aldus Elsevier . ‘Eerst in de aanloop naar de heropening , waarin hij in de finale fase de restauratie en herinrichting grotendeels naar zijn hand wist te zetten. Daarna de grootse opening zelf, met juichende recensies in de nationale en vooral internationale pers. En vervolgens de beloning door het publiek.' Sinds de heropening heeft Pijbes' museum al meer dan twee miljoen bezoekers mogen ontvangen. Kostte dat voorheen twee jaar, nu realiseerde het museum dit binnen acht maanden.

Alumnus Kunstgeschiedenis

Wim Pijbes studeerde Kunstgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. In juni van dit jaar werd hij door de RUG uitgeroepen tot Alumnus van het Jaar. Pijbes kreeg de prijs voor de manier waarop hij het Nederlandse culturele erfgoed nationaal en internationaal bij een breed publiek onder de aandacht heeft weten te brengen. Vooral zijn innoverende aanpak, zijn streven naar hoge kwaliteit en zijn eigenzinnigheid werden gewaardeerd door de jury.

Laatst gewijzigd:11 januari 2018 11:34