Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Aantal antibiotica-resistente infecties in Europa neemt toe

15 november 2013

In ziekenhuizen in Europa komen infecties, die worden veroorzaakt door bacteriën die resistent zijn tegen de sterkst werkende antibiotica, vaker voor dan tot nu toe werd gedacht. Dit blijkt uit een groot onderzoek onder leiding van de afdeling Medische Microbiologie van het UMCG. Het onderzoek werd uitgevoerd in 38 landen in Europa in opdracht van het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) in Zweden. Het ECDC maakt de resultaten bekend in het kader van de zesde European Antibiotic Awareness Day die maandag 18 november plaatsvindt.

Uit het onderzoek blijkt dat in steeds meer landen in Europa een toenemend aantal ziekenhuizen te maken heeft met infecties die worden veroorzaakt door bacteriën die resistent zijn tegen carbapenem-antibiotica. De meeste van deze bacteriën behoren tot de groep van darmbacteriën, zoals Escherichia coli en Klebsiella pneumoniae. Die kunnen niet alleen urineweginfecties veroorzaken, maar ook longontsteking en ernstige infecties in de bloedbaan.

Het aantal bloedbaaninfecties dat wordt veroorzaakt door de Klebsiella pneumoniae-bacterie en resistent is tegen carbapenem-antibiotica is tussen 2009 en 2012 gestegen tot meer dan vijf procent in vijf - veelal in Zuid-Europa gelegen - landen. Ook het vóórkomen en de verspreiding van de Acinetobacter-bacterie, die infecties veroorzaakt in intensive care units, met meer dan 25% in acht van de 18 rapporterende landen, is een nieuwe bron van zorg.

UMCG-onderzoeksleider Hajo Grundmann: “De resistentie tegen carbapenem-antibiotica is een grote bedreiging voor de gezondheidszorg, omdat deze antibiotica worden beschouwd als de laatste behandelmogelijkheid voor infecties die worden veroorzaakt door bacteriën die al resistent zijn tegen de gangbare antibiotica. Daarom is het van groot belang dat alle landen in Europa nationale richtlijnen ontwikkelen voor infectiepreventie om de verspreiding van deze bacteriën te voorkomen. Tegelijkertijd moet er veel meer aandacht in ziekenhuizen komen om het antibioticagebruik te beperken en verbeteren.”

Meer informatie over het onderzoek is te vinden op de website van ECDC.

Noot voor de pers

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met persvoorlichting UMCG, bereikbaar via (050) 361 22 00

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:31
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 19 februari 2019

  Microbioom heeft directe invloed op suikerstofwisseling en diabetesrisico

  Het microbioom, de micro-organismen in onze darmen, heeft een directe invloed op de suikerstofwisseling en het risico op diabetes. Onderzoekers van onder meer het Universitair Medisch Centrum Groningen en de universiteit van Oxford (VK) tonen dit aan...

 • 12 februari 2019

  UMCG start onderzoek naar tevredenheid vrouwen over hun borsten

  Drie afdelingen van het UMCG starten een onderzoek naar de tevredenheid van vrouwen over hun borsten. Het gaat hierbij om vrouwen die nooit geopereerd of behandeld zijn aan hun borsten. Met de resultaten van dit onderzoek wil de afdeling plastische...

 • 12 februari 2019

  Eredoctoraten voor Titia de Lange en Philipp Blom

  De Rijksuniversiteit Groningen reikt tijdens de lustrumweek in juni 2019 eredoctoraten uit aan prof. dr. Titia de Lange en dr. Philipp Blom. Historicus Blom ontvangt het eredoctoraat op voordracht van prof. dr. Ann-Sophie Lehmann van de Faculteit der...