Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Revolutionair ventilatiesysteem voor RUG

Beter binnenklimaat en flinke besparing op energiekosten
12 november 2013

De Rijksuniversiteit Groningen kan flink wat geld besparen op energiekosten en tegelijkertijd een beter binnenklimaat realiseren. Dit blijkt uit een proef met een nieuw ventilatiesysteem van BaOpt in de Aula van het Academiegebouw. De uitkomsten wijzen op een flinke verbetering van de luchtkwaliteit, een constante temperatuur en een fors lager energieverbruik.

‘We hebben het nieuwe systeem getest in de aula tijdens de opening van het academisch Jaar op maandag 2 september,’ vertelt Peter Hartman, installatiedeskundige van het Facilitair Bedrijf. ‘We weten uit ervaring dat de binnentemperatuur daar snel stijgt en dat de luchtverversing onder de maat is.’

Rookproeven in de aula van het Academiegebouw
Rookproeven in de aula van het Academiegebouw

Behaaglijker én energiezuiniger

De luchtkwaliteit in Aula van het Academiegebouw wordt voortdurend door Hartman gemeten. In de zaal zijn op verschillende hoogtes thermometers aangebracht. Ook meet hij de CO2-vervuiling van de lucht. Via rookproeven is de verbeterde luchtcirculatie in beeld gebracht. Hartman spreekt van een geslaagd experiment. ‘De data geven bovendien aan dat naast een behaaglijk leefklimaat we ook nog eens circa 30% energie besparen.’

Werking van het BaOpt-systeem

Het BaOpt-regelsysteem zorgt voor een constantere temperatuur, betere luchtverspreiding, betere luchtverversing en dus een hoger zuurstofgehalte. BaOpt (Bauer Optimalisering) levert software voor de besturing van het bestaande ventilatie- en klimaatsysteem en is ontwikkeld door de Duitse ingenieur Bauer.
‘Dit systeem functioneert eigenlijk net zoals het klimaat buiten,’ legt Hartman uit. Het creëert hoge en lage drukgebieden. In de zaal wordt ten opzichte van buiten een overdruk bewerkstelligd van ongeveer 4 Pascal. Dit veroorzaakt een dusdanige werveling dat zelfs op lastige plekken de luchtkwaliteit wordt verbeterd. ‘Wij hebben toepassingen van dit systeem ook elders geanalyseerd. Vooral in Duitsland wordt het veel toegepast in bijvoorbeeld winkelcentra en vliegvelden.’

Betere studieprestaties door BaOpt?

De Rijksuniversiteit Groningen is de eerste Nederlandse onderwijsinstelling dat een conventioneel systeem heeft omgebouwd tot het BaOpt-systeem. ‘Als het ook na langere monitoring tijdens meerdere jaargetijden het gewenste resultaat oplevert, dan willen we het snel in gebruik nemen. Het is relatief snel te plaatsen, de investering is relatief laag en het verdient zich binnen een paar jaar al terug,’ verwacht Hartman. ‘Daarnaast is de opbrengst opmerkelijk groot. Niet alleen in kostenbesparingen, maar vooral in een betere luchtkwaliteit. Als het systeem bijvoorbeeld wordt ingezet in de Universiteitsbibliotheek of de Tentamenhal, dan zou dat misschien zelfs kunnen leiden tot nog betere studieprestaties.’

En de Aula van het Academiegebouw is nu alvast klaar voor intensief gebruik tijdens het 400-jarig bestaan van de Rijksuniversiteit Groningen.
Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:32
printView this page in: English

Meer nieuws