Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Rijksuniversiteit Groningen haalt Napoleon naar Veendam

05 november 2013

Symposium ‘De erfenis van Napoleon’ over de keizerlijke invloed op Nederlandse samenleving

De Rijksuniversiteit Groningen organiseert op 28 november in Cultuurcentrum Van Beresteyn in Veendam een symposium over de invloed van Napoleon op de huidige Nederlandse samenleving. Diverse sprekers uit binnen- en buitenland werpen hun licht op de nalatenschap van de kleine keizer als staatsman, wetgever en uitvinder. ‘Napoleon wordt in eerste instantie vaak herinnerd vanwege zijn catastrofale veldslagen. Maar achteraf gezien is hij één van de grootste staatslieden van Europa geweest’, zegt Dr. Tineke Looijenga, een van de organisatoren van het symposium.

Dankzij Napoleon geen cent verdiend aan Gronings gas

Een bijzonder actueel onderwerp op het symposium is de huidige Mijnwet, die door Napoleon werd ingevoerd. Hij bepaalde dat de Staat (en dus niet de grondeigenaar) zeggenschap heeft over grond- en delfstoffen die zich in de grond bevinden. Dit heeft er voor gezorgd dat inwoners van het gaswiningsgebied in de provincie Groningen niets hebben verdiend aan de gasbel. De Franse geoloog en emeritus hoogleraar aan de Vrije Universiteit Jacques Touret en de Groninger emeritus hoogleraar en rechtshistoricus Jan Lokin werpen hun licht op deze kwestie.

Poster Napoleon
Bekijk hier de brochure van het symposium

Gevarieerd programma

Het symposium heeft een gevarieerd programma met lezingen over verschillende interessante onderwerpen. Daarnaast is er regelmatig ruimte voor discussie.

Cultuurhistoricus Thomas von der Dunk spreekt bijvoorbeeld over de invloed die Napoleon heeft gehad op de manier van staatsvorming in Nederland en Europa. En over de effecten die het Napoleontische systeem heeft gehad op de rol van de koning, het parlement, de cultuur en de wetenschap.

Mart van Lieburg, hoogleraar medische geschiedenis aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en aan de RUG geeft de deelnemers aan het symposium een inkijkje in de chirurgie op het slagveld. Napoleon heeft de wereld veranderd en dat geldt zeker ook voor de militaire genees- en heelkunde.

Interessant is ook het verhaal over het ontzet van Delfzijl, de laatste plaats in Nederland die werd bevrijd van de Franse bezetting. Historicus Franz Lenselink heeft een opmerkelijke anekdote over dit onderwerp.

Expositie

Naast het symposium is een expositie ingericht in het Veenkoloniaal Museum in Veendam. In de tentoonstelling wordt Napoleons erfenis aan de hand van de thema’s Standaardiseren, In het leger, Bestuur en Continentaal stelsel duidelijk gemaakt. Voorbeelden hiervan zijn het metrieke stelsel, militaire dienstplicht, invoering van het bevolkingsregister en landbouwontwikkeling. Het Heimatmuseum in Leer behandelt in een gelijktijdige expositie dezelfde thema’s, bezien vanuit Duits perspectief.

Belangstellenden voor het symposium en de tentoonstelling kunnen zich aanmelden bij het Veenkoloniaal Museum in Veendam.
Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:31

Meer nieuws

 • 15 november 2018

  Keuzegids 2019: RUG-opleidingen constant in de Nederlandse top

  Tien bacheloropleidingen aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) krijgen dit jaar van de Keuzegids Universiteiten het kwaliteitszegel Topopleiding, waarmee ze tot de top van het Nederlandse wetenschappelijke onderwijs behoren. In de categorie ‘Brede...

 • 12 november 2018

  Symposium 'Gaswinning, aardbevingen en wat nu?' op 15 november a.s.

  Het Groninger Universiteitsfonds (GUF) bestaat dit jaar 125 jaar. Tijdens een speciaal symposium met de titel ‘Gaswinning, aardbevingen en wat nu?’ op donderdag 15 november 2018, wordt daarom de 'Ubbo Emmiuspenning voor bijzondere maatschappelijke verdiensten'...

 • 06 november 2018

  Groningen blijft in trek bij Nederlandse en internationale studenten

  De Rijksuniversiteit Groningen telt per 1 november 2018 31.115 studenten met een ‘actieve eerste inschrijving’ voor een bachelor of masteropleiding. Dit is een stijging van 4,6% ten opzichte van 2017.Het totale aantal studenten dat ingeschreven is aan...