Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Colloquium Mathematics, Roel Verstappen

15 oktober 2013

Join us for coffee and tea at 15.30 p.m.

Date:                         Tuesday, October 15th 2013
Speaker:                   Roel Verstappen
Room:                        5161.0293 (Bernoulliborg)
Time:                         16.00

Title: Models for the larger eddies in turbulent flow


Abstract:


Most turbulent flows cannot be computed directly from the Navier-Stokes equations, because they possess far too many scales of motion. Therefore numerical simulations of turbulent flow have to resort to models of the small scales for which numerical resolution is not available. At the crossroads of theory and simulation new  models start to develop. Basically there are two types of models: (1) regularization models that directly alter the nonlinearity to counter the production of small scales of motion and (2) dissipative models that effectively increase the viscosity to restrain (damp) the smallest scales. In this talk, both types are discussed and it is proposed to blend them. The blend  is successfully tested for turbulent channel flows.

Colloquium coordinators are Prof.dr. A.C.D. van Enter (e-mail : A.C.D.van.Enter@rug.nl) and

Dr. A.V. Kiselev (e-mail: a.v.kiselev@rug.nl )

http://www.rug.nl/research/jbi/news/colloquia/mathematics-colloquia/

Laatst gewijzigd:06 juni 2018 14:04

Meer nieuws

 • 21 juni 2018

  Grenzeloos lallen met Martijn Wieling op Lowlands Science

  Het is bekend dat alcoholgebruik spraak negatief beïnvloedt, maar hoe zit dat bij het spreken van een vreemde taal? Onderzoek suggereert dat het effect hier juist positief lijkt te zijn. Onduidelijk is echter wat er in de mond gebeurt. Dr. Martijn Wieling...

 • 08 juni 2018

  Waardedaling woningen in aardbevingsgebied tot 2015 gemiddeld 9,3%

  Woningen in het Groningse aardbevingsgebied zijn tot 2015 gemiddeld 9,3% in waarde gedaald. Dat concluderen promovendus Nicolás Durán en hoogleraar Ruimtelijke Econometrie Paul Elhorst van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij analyseerden data van de...

 • 06 juni 2018

  RUG op plek 120 in QS ranking

  De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) staat dit jaar op plaats 120 in de QS World Top University Rankings 2019. Afgelopen twee jaar stond de RUG opplaats 113 in deze lijst van bijna 1.000 universiteiten wereldwijd. Op nationale schaal is Groningen dit...