Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Colloquium Mathematics, Roel Verstappen

15 oktober 2013

Join us for coffee and tea at 15.30 p.m.

Date:                         Tuesday, October 15th 2013
Speaker:                   Roel Verstappen
Room:                        5161.0293 (Bernoulliborg)
Time:                         16.00

Title: Models for the larger eddies in turbulent flow


Abstract:


Most turbulent flows cannot be computed directly from the Navier-Stokes equations, because they possess far too many scales of motion. Therefore numerical simulations of turbulent flow have to resort to models of the small scales for which numerical resolution is not available. At the crossroads of theory and simulation new  models start to develop. Basically there are two types of models: (1) regularization models that directly alter the nonlinearity to counter the production of small scales of motion and (2) dissipative models that effectively increase the viscosity to restrain (damp) the smallest scales. In this talk, both types are discussed and it is proposed to blend them. The blend  is successfully tested for turbulent channel flows.

Colloquium coordinators are Prof.dr. A.C.D. van Enter (e-mail : A.C.D.van.Enter@rug.nl) and

Dr. A.V. Kiselev (e-mail: a.v.kiselev@rug.nl )

http://www.rug.nl/research/jbi/news/colloquia/mathematics-colloquia/

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:38

Meer nieuws

 • 20 maart 2018

  Kunst kan dorp weerbaarder maken

  Kunst-georiënteerde gemeenschapsactiviteiten kunnen bijdragen aan het opbouwen van veerkracht in dorpen. Dergelijke projecten bieden de kans om inwoners meer met elkaar en hun gemeenschap te verbinden. Inwoners zijn vervolgens meer bereid en beter in...

 • 19 maart 2018

  Stemwegwijzer.nl wijst kiezer de weg op 21 maart

  Stemwegwijzer.nl wijst kiezer de weg op 21 maart

 • 14 maart 2018

  Kiezer straft politieke partijen voor besturen gemeente

  Politieke partijen die deelnemen aan het gemeentebestuur verliezen bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen gemiddeld vier tot acht procent van hun raadszetels. Voor partijen die weinig wethouders leveren is dit verlies twee keer zo groot als voor...