Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Extra Colloquium Computer Science, Prof.dr. C.N. Schizas

11 oktober 2013

Date:                         Friday, October 11th 2013
Speaker:                   Professor Dr. Christos N. Schizas
                                  University of Cyprus
Room:                       5161.0253 (Bernoulliborg)
Time:                         13.00

Title: Studying the Brain from the Computational Intelligence Perspective


Abstract:

This lecture presents part of the work that is currently done in the Computational Intelligence Lab of the Computer Science Department in collaboration with the Experimental Psychology Lab of the Psychology Department of the University of Cyprus.

The main objective of this work is to develop a plausible and biologically realistic computational model of visual selective attention using tools from the field of computational intelligence and use it in engineering and other applications. In recent years, an increased interest in developing cognitive models for a variety of technology and engineering applications has been observed and more specifically, there has been much interest in the development of systems capable of simulating users’ attention and how these systems could be practically and effectively used.

Studying the brain from the computer scientists’ perspective has always being a great challenge, and is usually divided under two main paths within the computational intelligence (CI) field. On one, to understand and mimic in a sense the functionality of the human brain has triggered the design and implementation of artificial intelligent systems such as robotics, expert systems etc. On the other, the understanding of certain brain functions can be facilitated with the implementation of relevant cognitive computational models.

The sources of information that guide the implementation of the model are mainly between the fields of Cognitive Psychology and Cognitive Neuroscience. In cognitive/experimental psychology, the primary research methods involve experimentation with human participants. In these experiments, the measurement of behavioral response time to a specific stimuli, can give a lot of information and help to understand how the respective stimuli are processed. In addition, t he direct observations of the detailed mechanisms of the system that create intelligent behavior are equally significant. These observations are closely tied to the field of cognitive neuroscience and usually provide considerable information related to the low level mechanisms and the connectivity between different parts of the brain system.

Colloquium coordinators are Prof.dr. M. Aiello (e-mail : M.Aiello@rug.nl ) and Prof.dr. M. Biehl (e-mail: M.Biehl@rug.nl )

http://www.rug.nl/research/jbi/news/colloquia/computerscience

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:38

Meer nieuws

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...

 • 19 februari 2018

  Prinses Beatrix en Prinses Mabel bij uitreiking 4e Prins Friso Ingenieursprijs in Groningen

  Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) reikt op 21 maart 2018 voor de vierde keer de Prins Friso Ingenieursprijs uit aan de Ingenieur van het Jaar. Ook dit jaar zijn Prinses Beatrix en Prinses Mabel hierbij aanwezig. ​De Rijksuniversiteit Groningen,...

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....