Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Extra Colloquium Computer Science, Prof. Campisi

11 oktober 2013

Date:                           Friday, October 11th 2013
Speaker:                     Prof. Patrizio Campisi Section of Applied Electronics Dept. of Engineering
Università degli Studi “Roma Tre”, Roma, Italy

patrizio.campisi@uniroma3.it

www.comlab.uniroma3.it/campisi.htm

Room:                         5161.0253 (Bernoulliborg)
Time:                           11.00

Title: Electroencephalogram based biometric systems: issues and challenges


Abstract:

Biometric have emerged in the last decade as a convenient way to securely recognize people. However, in the last few years, an always growing interest towards the use of biological signals like electroencephalogram, electrodermal response, electrocardiogram, electromyogram, to be used as biometric identifiers, is being witnessed. Specifically, in this talk, we will infer about the use of electroencephalogram (EEG) as a novel biometric identifier which brings us to a paradigm shift within the biometric field. In fact while conventional biometric rely on the use of either physiological (e.g. face, iris, fingerprint, …) or behavioral (e.g. signature, gait, …) characteristics, that is on some biological characteristics the individual “possesses’ or on the “way the individual behaves” respectively, EEG biometric systems are based on the measurement of signals directly or indirectly generated by the “way the individual thinks” as a distinctive characteristic for automatic user recognition. In this talk, we will highlight the pros and cons of using EEG as a biometric identifier wrt “conventional” biometrics and the issues and challenges to be faced by researchers to bring EEG based biometric systems to deployment in real life applications will be analyzed.

Colloquium coordinators are Prof.dr. M. Aiello (e-mail : M.Aiello@rug.nl ) and Prof.dr. M. Biehl (e-mail: M.Biehl@rug.nl )

http://www.rug.nl/research/jbi/news/colloquia/computerscience

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:38

Meer nieuws

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...

 • 19 februari 2018

  Prinses Beatrix en Prinses Mabel bij uitreiking 4e Prins Friso Ingenieursprijs in Groningen

  Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) reikt op 21 maart 2018 voor de vierde keer de Prins Friso Ingenieursprijs uit aan de Ingenieur van het Jaar. Ook dit jaar zijn Prinses Beatrix en Prinses Mabel hierbij aanwezig. ​De Rijksuniversiteit Groningen,...

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....