Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

66e en laatste antenne ALMA project geleverd

01 oktober 2013

De laatste antenne voor de Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) is overgedragen aan de ALMA-sterrenwacht. Deze laatste 12 meter grote schotel is vervaardigd door het Europese AEM Consortium en completeert de succesvolle overdracht van in totaal 25 Europese antennes. ALMA helpt astronomen bij de beantwoording van belangrijke vragen over onze kosmische oorsprong. De telescoop neemt het heelal waar op golflengten van een millimeter en minder. De straling in dit deel van het elektromagnetische spectrum is afkomstig van kosmische objecten die tot de koudste of de verste in hun soort behoren. Het gaat dan om koude wolken van gas en stof waarin nieuwe sterren worden geboren en verre sterrenstelsels aan de grens van het waarneembare heelal.

Onder leiding van NOVA levert het Kapteyn Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen in samenwerking met Stichting Ruimtelijk Onderzoek Nederland (SRON) levert een belangrijke bijdrage aan het project in de vorm van ontvangers. Elke ALMA antenne bevat 10 verschillende ontvangers die werken bij zeer lage temperaturen. Bij het Kapteyn Instituut/SRON waren eerder al de Band 9 ontvangers gemaakt. Op dit moment wordt er, samen met de Universiteit van Chalmers, Goteborg Zweden, gewerkt aan de Band 5 ontvangers voor ALMA.

Klik voor het ALMA-persbericht

Zondag 6 oktober is er een open dag bij SRON (Stichting Ruimtelijk Onderzoek Nederland) en het Kapteyn Instituut in het kader van Zpannend Zernike. Tijdens deze dag zal uitleg worden gegeven over ALMA en de ALMA ontvangers.

ALMA cryostat
ALMA cryostat
Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:38

Meer nieuws

 • 15 november 2018

  Keuzegids 2019: RUG-opleidingen constant in de Nederlandse top

  Tien bacheloropleidingen aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) krijgen dit jaar van de Keuzegids Universiteiten het kwaliteitszegel Topopleiding, waarmee ze tot de top van het Nederlandse wetenschappelijke onderwijs behoren. In de categorie ‘Brede...

 • 12 november 2018

  Symposium 'Gaswinning, aardbevingen en wat nu?' op 15 november a.s.

  Het Groninger Universiteitsfonds (GUF) bestaat dit jaar 125 jaar. Tijdens een speciaal symposium met de titel ‘Gaswinning, aardbevingen en wat nu?’ op donderdag 15 november 2018, wordt daarom de 'Ubbo Emmiuspenning voor bijzondere maatschappelijke verdiensten'...

 • 06 november 2018

  Groningen blijft in trek bij Nederlandse en internationale studenten

  De Rijksuniversiteit Groningen telt per 1 november 2018 31.115 studenten met een ‘actieve eerste inschrijving’ voor een bachelor of masteropleiding. Dit is een stijging van 4,6% ten opzichte van 2017.Het totale aantal studenten dat ingeschreven is aan...