Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

66e en laatste antenne ALMA project geleverd

01 oktober 2013

De laatste antenne voor de Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) is overgedragen aan de ALMA-sterrenwacht. Deze laatste 12 meter grote schotel is vervaardigd door het Europese AEM Consortium en completeert de succesvolle overdracht van in totaal 25 Europese antennes. ALMA helpt astronomen bij de beantwoording van belangrijke vragen over onze kosmische oorsprong. De telescoop neemt het heelal waar op golflengten van een millimeter en minder. De straling in dit deel van het elektromagnetische spectrum is afkomstig van kosmische objecten die tot de koudste of de verste in hun soort behoren. Het gaat dan om koude wolken van gas en stof waarin nieuwe sterren worden geboren en verre sterrenstelsels aan de grens van het waarneembare heelal.

Onder leiding van NOVA levert het Kapteyn Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen in samenwerking met Stichting Ruimtelijk Onderzoek Nederland (SRON) levert een belangrijke bijdrage aan het project in de vorm van ontvangers. Elke ALMA antenne bevat 10 verschillende ontvangers die werken bij zeer lage temperaturen. Bij het Kapteyn Instituut/SRON waren eerder al de Band 9 ontvangers gemaakt. Op dit moment wordt er, samen met de Universiteit van Chalmers, Goteborg Zweden, gewerkt aan de Band 5 ontvangers voor ALMA.

Klik voor het ALMA-persbericht

Zondag 6 oktober is er een open dag bij SRON (Stichting Ruimtelijk Onderzoek Nederland) en het Kapteyn Instituut in het kader van Zpannend Zernike. Tijdens deze dag zal uitleg worden gegeven over ALMA en de ALMA ontvangers.

ALMA cryostat
ALMA cryostat
Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:38

Meer nieuws

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...

 • 19 februari 2018

  Prinses Beatrix en Prinses Mabel bij uitreiking 4e Prins Friso Ingenieursprijs in Groningen

  Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) reikt op 21 maart 2018 voor de vierde keer de Prins Friso Ingenieursprijs uit aan de Ingenieur van het Jaar. Ook dit jaar zijn Prinses Beatrix en Prinses Mabel hierbij aanwezig. ​De Rijksuniversiteit Groningen,...

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....