Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Onderzoek naar oude scheepswrakken in oostelijke Waddenzee

28 oktober 2013
De Punt van Reide, tussen de Dollard en de Eems
De Punt van Reide, tussen de Dollard en de Eems

Het Instituut voor Archeologie van de Rijksuniversiteit Groningen gaat onder water archeologisch onderzoek uitvoeren in de oostelijke Waddenzee, de Eems en de Dollard. Dit is tot dusver niet gebeurd. Het doel van het project Buitendijks erfgoed Oostelijke Waddenzee is om samen met de inwoners onder andere oude scheepswrakken in kaart te brengen.

Onderzoek onder water

Het project loopt van september 2013 tot september 2015. De Rijksuniversiteit Groningen wil allereerst de meldingen van vondsten van oude scheepswrakken, sporen van verdronken dorpen en resten van oude dijken controleren en in kaart brengen. De informatie is afkomstig van bijvoorbeeld wadlopers, sportduikers, vissers en inwoners. Vanaf de tweede helft van 2014 gaan onder andere duikers de vindplaatsen onderzoeken en vastleggen. Na afloop van het onderzoek worden de resultaten bekend gemaakt.

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG), de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, het Erfgoedcentrum Nieuw Land in Lelystad en de provincies Fryslân en Groningen nemen deel aan het project.

Voor meer informatie

Prof.dr. André van Holk, hoogleraar Maritieme Archeologie

Laatst gewijzigd:09 augustus 2018 11:46

Meer nieuws

 • 18 oktober 2018

  Nieuw tijdschrift: Virtus

  Virtus is een onafhankelijk, multidisciplinair en meertalig peer-reviewed tijdschrift met artikelen over alle aspecten van de geschiedenis van de adel. Het is zojuist toegevoegd aan de tijdschriftenlijst van University of Groningen Press.

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...

 • 10 oktober 2018

  Studenten bouwen mesohut

  In deze video vertellen studenten wat er zo interessant is aan mesolithische (Midden-Steentijd) onderkomens van ca. 7000 jaar geleden en waarom de experimentele archeologie een bijzonder inzichtelijke en verbazingwekkende subdiscipline is.