Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Innovatieve aanpak woonoverlast kansrijk in mondiale competitie

Publiek kan stemmen voor idee juristen RUG
07 oktober 2013

Overlast van buren is wereldwijd een ernstig en veel voorkomend probleem. Onderzoekers van het Centrum voor Openbare Orde en Veiligheid, verbonden aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen, hebben nu een idee gelanceerd om overlastgevers eerder en anders aan te pakken. Hiermee zijn zij doorgedrongen tot de vijftig beste ideeën in een mondiale competitie voor de Innovative Justice Award, georganiseerd door Hague Institute for the Internationalisation of Law. Stemmen van het publiek kunnen de Groninger onderzoekers een plek in de finale bezorgen. Er kan gestemd worden van 7 tot 18 oktober via de website Innovating Justice.

Lawaai, stank en overmatig (nachtelijk) bezoek kunnen het leven van omwonenden flink verzieken. Zij kunnen permanente stress ontwikkelen, slapeloosheid en andere serieuze gezondheidsklachten. Pas als de situatie werkelijk onhoudbaar dreigt te worden is een verhuurder van een overlastgevende woning bereid de rechter om een ontruimingsvonnis te verzoeken. Ontruiming is echter niet alleen een kostbare, maar ook een onbevredigende oplossing. Er kan pas in een laat stadium om worden verzocht, want een woningontruiming wordt gezien als een ingrijpend middel. Slachtoffers zijn dan meestal al jarenlang geterroriseerd door het buurgezin met alle gevolgen van dien. Voor het overlastgevende gezin roept de huisuitzetting ook existentiële problemen op. Veel veroorzakers van overlast kampen met serieuze, vaak meervoudige problematiek, die bij een uitzetting niet opgelost wordt.

Nieuwe aanpak

In de nieuwe aanpak van de onderzoekers van de RUG moet er eerder en anders op overlast worden gereageerd. Beide partijen hebben voordeel als de overlastveroorzakers in een vroegtijdig stadium concrete gedragsaanwijzingen krijgen en hulp ondergaan. De rechter dient hierin een centrale rol te spelen.

‘Dit innovatieve idee levert de nodige besparingen op’, volgens de onderzoekers Michel Vols en Jan Brouwer. ‘Een ontruiming kost al gauw 60.000 euro. In deze kosten zijn de vervolgkosten niet meegenomen. Bij dakloosheid worden kinderen onder toezicht geplaatst en in andere gezinnen ondergebracht. Evenmin is meegerekend de schade die de slachtoffers jarenlang hebben geleden. De totale kosten kunnen oplopen tot in de tonnen’.

Stemmen van het publiek kunnen de Groninger onderzoekers een plek in de finale bezorgen. Er kan gestemd worden van 7 tot 18 oktober via de website Innovating Justice. Daar is ook meer informatie te vinden ovet het voorstel.

Meer informatie

Michel Vols , tel. 050-363 57 44

Laatst gewijzigd:28 maart 2023 10:21
View this page in: English

Meer nieuws

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...

  • 04 maart 2024

    Een plantaardige sensor

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 12 januari 2024

    Leon Verstappen gedecoreerd tijdens jubileumcongres

    Leon Verstappen (Meijel, 1965), hoogleraar Notarieel Recht aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen, is vrijdag 12 januari verrast met een Koninklijke Onderscheiding in de categorie Officier in de Orde van Oranje Nassau...