Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Rijksuniversiteit Groningen blijft in top 100

02 oktober 2013

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) handhaaft zich in de sterke internationale competitie van research universiteiten met een top 100 notering in de toonaangevende Times Higher Education (THE) ranking. In de vandaag gepubliceerde lijst staat de RUG nu op plaats 98, negen plaatsen lager dan vorig jaar. ‘Ik ben blij dat we onze top 100 positie hebben behouden in deze belangrijke mondiale lijst’, zegt collegevoorzitter Sibrand Poppema. ‘Het betekent dat we onze internationale toppositie consolideren en dat is belangrijk voor het aantrekken van internationale studenten en wetenschappers en het werven van onderzoeksgelden.’

Het belang van een goede positie in de rankings mag volgens Poppema daarom niet worden onderschat. De RUG heeft sinds 2010 een sterke groei doorgemaakt in de lijst van THE. In 2010 stond de RUG nog op 170, in 2011 op 134 en vorig jaar maakte de RUG een grote sprong naar plaats 89.

Select gezelschap

Sinds september van dit jaar staat de RUG in de drie belangrijkste rankings in de top 100. Daarmee behoort de RUG tot een select gezelschap van zo'n 60 universiteiten wereldwijd die deze positie hebben. De prestaties en de internationale reputatie van een universiteit bepalen grotendeels de plek op de ranglijst. Naast de RUG staan zes andere Nederlandse universiteiten in de top 100 van de THE ranking. Daarmee presteert het Nederlands wetenschappelijk veld na de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk het beste.

Laatst gewijzigd:15 januari 2018 12:30

Meer nieuws

 • 24 september 2018

  Keurig groen gedrag kan sociaal verrekte ongemakkelijk zijn

  Waarom is het zo moeilijk een heilig boontje te zijn? Jan Willem Bolderdijk over zijn onderzoek naar de schurende randjes van duurzaam gedrag.

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.