Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Gezondheidspsychologie start onderzoek naar effect behandeling van somberheid bij chronische ziekte

02 oktober 2013

Mensen met een lichamelijke chronische aandoening, zoals een hartziekte of diabetes, hebben vaak last van gevoelens van somberheid en minder plezier in het leven. Het Universitair Medisch Centrum Groningen start een onderzoek naar het effect van een behandeling gericht op het verbeteren van de stemming bij deze groep mensen. De behandeling bestaat uit een mindfulness training, ook wel aandachttraining genoemd. Mindfulness training wordt tegenwoordig steeds vaker ingezet bij het behandelen van somberheid. Doel van het onderzoek is om te achterhalen of de training zorgt voor vermindering van sombere klachten bij mensen met een lichamelijke chronische aandoening. Het onderzoek wordt uitgevoerd vanuit de afdeling Gezondheidspsychologie van het UMCG.

De afdeling Gezondheidspsychologie van het UMCG biedt een mindfulness training voor mensen met een lichamelijke chronische aandoening die zich somber of lusteloos voelen, de puf of energie missen om dingen te ondernemen, weinig plezier of voldoening uit hun bezigheden putten of juist veel piekeren.

Wat is mindfulness?

Mindfulness is het schenken van aandacht aan wat iemand op dit moment voelt of denkt, zonder dat er helemaal in op te gaan, zonder dat er direct iets mee te doen. De betrokkene laat de gedachten en gevoelens er gewoon zijn. Prettig of onprettig en bekijkt deze van een afstandje. Dit kan vooral handig zijn als hij/zij last heeft van sombere gevoelens en negatieve gedachten: door wat afstand te nemen komt betrokkene er beter achter wat hij/zij voelt en denkt. Als iemand dat weet, verliezen de sombere gevoelens en negatieve gedachten vaak hun kracht en weet betrokkene beter hoe ermee om te gaan.

Mindfulness is ook bewust leven in het hier en nu. Mensen doen eigenlijk heel veel dingen op de automatische piloot, zoals afwassen, thee drinken, douchen. Doordat al die handelingen te doen zonder erbij na te denken, kunnen we ondertussen in ons hoofd bezig blijven met onaangename gedachten en gevoelens. Door aandacht te schenken aan datgene waar iemand mee bezig is, verdwijnen de onaangename gedachten meer naar de achtergrond.

Effect training

Uit onderzoek dat de afdeling Gezondheidspsychologie eerder deed, blijkt dat de training helpt bij het verminderen van depressieve klachten bij mensen met een chronische ziekte. In dit onderzoek wordt de training op twee verschillende manieren aangeboden en geëvalueerd, met als doel het zorgaanbod te verbeteren en uit te breiden. Het onderzoek wordt uitgevoerd vanuit het Ambulatorium van de afdeling Gezondheidspsychologie. Het Ambulatorium is een centrum voor psychosociale training en behandeling bij mensen met een lichamelijke aandoening binnen het UMCG.

Deelname aan het onderzoek

Het huidige onderzoek richt zich op mensen in de leeftijd van 18-70 jaar met een lichamelijke chronische aandoening (zoals hartziekten, diabetes, kanker of chronische pijn) die last hebben van depressieve klachten. Mensen die aan het onderzoek meedoen worden middels loting toegewezen aan de verschillende varianten van de training. Beide varianten bestaan uit acht bijeenkomsten in het UMCG. Daarnaast wordt van deelnemers gevraagd om zo’n half uur per dag thuis te oefenen. Aan deelnemers wordt gevraagd om driemaal schriftelijk een vragenlijst in te vullen. Deelname aan de training en het bijbehorende onderzoek is gratis.

Geïnteresseerd?

Geïnteresseerden om mee te doen aan het onderzoek, kunnen via de website www.unipark.de kijken of zij in aanmerking komen voor deelname. Voor meer informatie kunnen zij contact opnemen met het Ambulatorium, via 050 363 9091.

Noot voor de pers

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van het UMCG, bereikbaar op telefoonnummer (050) 361 22 00

Laatst gewijzigd:11 januari 2018 11:22
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 15 februari 2019

  Stynke Castelein wint de Vrouw in de Media Award Groningen 2018

  Stynke Castelein, bijzonder hoogleraar herstelbevordering bij ernstige psychische aandoeningen aan de Rijksuniversiteit Groningen en hoofd onderzoek bij Lentis, ontvangt de Vrouw in de Media Award 2018 voor de provincie Groningen.

 • 12 februari 2019

  UMCG start onderzoek naar tevredenheid vrouwen over hun borsten

  Drie afdelingen van het UMCG starten een onderzoek naar de tevredenheid van vrouwen over hun borsten. Het gaat hierbij om vrouwen die nooit geopereerd of behandeld zijn aan hun borsten. Met de resultaten van dit onderzoek wil de afdeling plastische...

 • 12 februari 2019

  Eredoctoraten voor Titia de Lange en Philipp Blom

  De Rijksuniversiteit Groningen reikt tijdens de lustrumweek in juni 2019 eredoctoraten uit aan prof. dr. Titia de Lange en dr. Philipp Blom. Historicus Blom ontvangt het eredoctoraat op voordracht van prof. dr. Ann-Sophie Lehmann van de Faculteit der...