Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Risico op nierfalen beter te voorspellen

06 september 2013

De nierfunctie is met een nieuwe methode beter te meten. Hierdoor kan een betere inschatting worden gemaakt van het risico op nierfalen en sterfte aan hart- en vaatziekten. De nieuwe methode is betrouwbaarder bij mensen met weinig spiermassa, zoals ouderen en mensen met chronische ziekten, en bij mensen die weinig of geen vlees eten. De resultaten komen uit een groot internationaal onderzoek onder leiding van UMCG-nefroloog dr. Ron Gansevoort en zijn 6 september 2013 gepubliceerd in de New England Journal of Medicine.

Wereldwijd krijgt ongeveer 10% van de bevolking te maken met een verminderde nierfunctie die op den duur kan leiden tot nierfalen en sterfte aan hart- en vaatziekten. Gansevoort: “Hoe eerder en hoe betrouwbaarder de mate van achteruitgang van de nierfunctie kan worden geschat, hoe gerichter de behandeling kan worden ingezet om bijvoorbeeld nierdialyse te voorkomen”.

Stabiel

Nierpatiënten zijn gewend dat hun nierfunctie wordt bepaald door het meten van de hoeveelheid creatinine in het bloed. “Creatinine is een afvalstof van spiercellen en het lichaam raakt het alleen kwijt als de nieren het in de urine uitscheiden. Hoe meer creatinine je in het bloed meet, hoe slechter de nieren dus werken”, legt Gansevoort uit. “We weten dat de methode met creatinine niet zo betrouwbaar is bij mensen met weinig spiermassa, zoals ouderen en mensen met chronische ziekten. Met de nieuwe methode meten we de hoeveelheid van een andere stof in het bloed, cystatine C. Dit is een afvalstof van álle lichaamscellen en de hoeveelheid ervan in het bloed is veel stabieler dan van creatinine”.

PREVEND

De onderzoekers hebben voor het eerst en overtuigend aangetoond dat de nieuwe methode een betere voorspeller is van nierfalen en sterfte aan hart- en vaatziekten. Hiertoe hebben zij de gegevens van 11 bevolkingsonderzoeken in Europa, de VS en Australië gecombineerd. De Nederlandse gegevens betreffen 8.000 mensen die hebben meegedaan aan de Groningse PREVEND-studie. In alle studies werden metingen op een zelfde manier gedaan, zodat vergelijkingen tussen de voorspellende waarde van creatinine en cystatine C mogelijk waren.

Kosten

“Voordat je een nieuwe test als standaard kunt invoeren, moet je weten of de stof een goede maat is voor de nierfunctie en of het een goede risicovoorspeller is. Dat laatste hebben we overtuigend aangetoond. Wel zijn de kosten voor de nieuwe test nog hoger,” vertelt Gansevoort. “Nu wordt het meten van cystatine C geadviseerd als aanvulling bij mensen met een mild gestoorde nierfunctie op basis van de creatinine meting om een betrouwbaardere schatting van hun prognose te krijgen. Door onze resultaten wordt de test mogelijk goedkoper omdat er meer vraag komt. Hopelijk volgt dan op termijn implementatie voor alle patiënten met nierfunctiestoornissen”.

Noot voor de pers

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van het UMCG, bereikbaar op telefoonnummer (050) 361 22 00

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:32
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 19 februari 2019

  Microbioom heeft directe invloed op suikerstofwisseling en diabetesrisico

  Het microbioom, de micro-organismen in onze darmen, heeft een directe invloed op de suikerstofwisseling en het risico op diabetes. Onderzoekers van onder meer het Universitair Medisch Centrum Groningen en de universiteit van Oxford (VK) tonen dit aan...

 • 12 februari 2019

  UMCG start onderzoek naar tevredenheid vrouwen over hun borsten

  Drie afdelingen van het UMCG starten een onderzoek naar de tevredenheid van vrouwen over hun borsten. Het gaat hierbij om vrouwen die nooit geopereerd of behandeld zijn aan hun borsten. Met de resultaten van dit onderzoek wil de afdeling plastische...

 • 12 februari 2019

  Eredoctoraten voor Titia de Lange en Philipp Blom

  De Rijksuniversiteit Groningen reikt tijdens de lustrumweek in juni 2019 eredoctoraten uit aan prof. dr. Titia de Lange en dr. Philipp Blom. Historicus Blom ontvangt het eredoctoraat op voordracht van prof. dr. Ann-Sophie Lehmann van de Faculteit der...