Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Rubicon-beurs voor vijf Groningse onderzoekers

02 juli 2013

Vijf jonge, veelbelovende wetenschappers uit Groningen krijgen een subsidie uit het Rubicon-programma van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). In totaal dienden in deze ronde negentig jonge onderzoekers een aanvraag in, waarvan er - over alle universiteiten en onderzoeksinstituten - 17 werden gehonoreerd.

Pas gepromoveerde Nederlandse onderzoekers kunnen met de subsidie onderzoekservaring opdoen in het buitenland. Buitenlandse onderzoekers kunnen met deze subsidie onderzoek in Nederland verrichten. De kandidaten ontvangen de beurs om meerdere redenen. Voorop staan de kwaliteit van het onderzoeksvoorstel, de kwaliteit van de onderzoeker en die van het gastinstituut. De haalbaarheid van het onderzoek en de mobiliteit van de onderzoeker tellen ook mee in de beoordeling.

De gehonoreerde RUG-projecten

 • Gaat asymmetrie bij celdeling verloren gedurende veroudering?
  Dr. A.C. (Anne) Meinema (m), RUG –> ETH Zürich, Institute of Biochemistry (CH), 24 maanden
  Wanneer een bepaalde cel (bijv. stamcel) deelt, zorgt een onbekende barrière voor asymmetrie tussen beide cellen; één cel veroudert terwijl de andere jong blijft. In dit project wordt in gist onderzocht hoe veroudering het functioneren van de barrière beïnvloedt en wat de moleculaire basis is.
 • Kwetsbare of onverstoorbare gemeenschappen? Waarom sommige ecosystemen door invasies overrompeld worden en andere niet
  Dr. M.J.J. (Maarten) Schrama (m), RUG -> University of Manchester, Faculty of Life Sciences, (GB), 24 maanden
  Menselijke verstoring van ecosystemen zorgt voor een toename van invasieve soorten, vaak met ingrijpende, negatieve gevolgen. In dit onderzoek willen we, middels het uitvoeren van een slim veldexperiment, uitvinden waarom sommige ecosystemen hier veel gevoeliger voor zijn dan andere.
 • Sociaal gedrag onder de schijnwerpers
  Dr. R. (Romy) Wichmann (v), RUG -> MIT, Picower Institute for Learning and Memory, Cambridge, (US), 24 maanden
  Sociale interactie is vaak verstoord in psychiatrische aandoeningen zoals autisme, schizofrenie en depressie. Met behulp van lichtgevoelige ionkanalen en een onlangs ontwikkelde miniatuurmicroscoop proberen de onderzoekers een beter begrip te krijgen van hoe de communicatie binnen het brein de communicatie tussen individuen kan beïnvloeden.
 • From working space to theatre space: the user perspective
  Dr. M.L (Marlieke) Wilders (v), RUG -> Politecnico di Torino, Interuniversity Department of Regional and Urban Studies and Planning (IT), 24 maanden
  De onderzoeker analyseert hoe herbestemming met een theaterfunctie de beleving van industriële gebouwen verandert. En omgekeerd, hoe het industriële karakter van een gebouw de theaterbeleving van de bezoeker beïnvloedt. Met deze kennis kunnen ontwerpstrategieën voor herbestemming worden geoptimaliseerd.
 • Panorama's en territorium in het landschap van Pergamon
  Dr. C.G. (Christina) Williamson (v), RUG -> Brown University, Joukowsky Institute for Archaeology and the Ancient World (US), 24 maanden
  Wat hebben panorama's te maken met staatsformatie? Dit onderzoek laat zien dat ze nauw verbonden waren in het landschap van de Hellenistische koningsstad Pergamon (Turkije), waar vele archeologische sites met spectaculaire uitzichten betrokken waren in een visuele netwerk van macht.

De volledige lijst van gehonoreerde aanvragen staat op de website van NWO: Rubicon toekenningen juli 2013

Laatst gewijzigd:10 januari 2018 16:43
printView this page in: English

Meer nieuws