Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Hoogstaand werk van vrouwelijke wetenschappers onderbelicht

02 juli 2013

Wetenschappers van de Universiteit van Sheffield en de Rijksuniversiteit Groningen concluderen dat vrouwelijke academici veel minder goed vertegenwoordigd zijn op het gebied van wetenschap op hoog niveau dan hun mannelijke collega’s. De wetenschappers keken hoeveel mannen en vrouwen er waren onder uitgenodigde sprekers op de meest prestigieuze bijeenkomsten voor evolutionair biologen in Europa, te weten zes tweejaarlijkse congressen van de European Society for Evolutionary Biology (ESEB). Het bleek dat er meer mannelijke dan vrouwelijke sprekers waren. Zelfs in verhouding tot het aantal vrouwen en mannen onder de allerbeste wetenschappers ter wereld (verbonden aan de best beoordeelde instellingen voor biowetenschappen en onder de auteurs voor de toptijdschriften Nature en Science) waren vrouwen minder goed vertegenwoordigd onder uitgenodigde sprekers. De onderzoekers concluderen verder dat vrouwen slecht vertegenwoordigd waren tijdens het congres van 2011, omdat mannen vaker uitnodigingen accepteerden dan vrouwen.

Dr. Hannah Dugdale, gastonderzoeker aan de Rijksuniversiteit Groningen, legt uit: ‘Het is belangrijk dat we begrijpen waarom dit zo is en wat we eraan kunnen doen. Wetenschap op hoog niveau door vrouwen krijgt internationaal weinig publiciteit en dit beperkt het vakgebied evolutionaire biologie in zijn mogelijkheden. We onderzoeken op dit moment waarom vrouwen minder uitnodigingen accepteren. Het kan te maken hebben met kinderopvang, een lagere perceptie van het eigen wetenschappelijk kunnen of een ongemakkelijk gevoel bij zelfpromotie. Er zijn veel factoren die hieraan kunnen bijdragen.’

Meer informatie

Het onderzoek is gepubliceerd in het Journal of Evolutionary Biology. Contact: Hannah Dugdale, Visiting Research Fellow Theoretical Biology & BESO, Rijksuniversiteit Groningen, tel: +44 114 222 4707

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:32
printView this page in: English

Meer nieuws