Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

TOP NWO grant for Prof. Feringa

14 mei 2013

Molecular Motors; in control of molecular motion

Prof Feringa was awarded a TOP grant from NWO.

The research program is focussed on the design and function of molecular switches and motors and dynamic nanosystems. The control of molecular motion is considered one of the most important fundamental developments in the field of chemistry. This rapidly emerging area, moving molecular design to non-equilibrium systems and from molecules to functional molecular systems, provides the basis for future smart and dynamic materials that respond to external signals, molecular motors, nanomachines and biohybrid molecular devices among others. The research program will push the frontiers of dynamic molecular systems specifically molecular motors including demonstrating directional rotary motion at thesingle molecule level, controlling directional translational motion and molecular transport at interfaces under ambient conditions, exploit the cooperative action of assemblies of motors and control of biological function by molecular switches and rotary motors.

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:37

Meer nieuws

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...

 • 19 februari 2018

  Prinses Beatrix en Prinses Mabel bij uitreiking 4e Prins Friso Ingenieursprijs in Groningen

  Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) reikt op 21 maart 2018 voor de vierde keer de Prins Friso Ingenieursprijs uit aan de Ingenieur van het Jaar. Ook dit jaar zijn Prinses Beatrix en Prinses Mabel hierbij aanwezig. ​De Rijksuniversiteit Groningen,...

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....