Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Voetbaltechniek 14-jarig talent bepaalt profcarrière

24 mei 2013

Binnen een groep van getalenteerde voetballers is onderscheid te maken in de ontwikkeling van spelers die uiteindelijk wel en niet het profvoetbal halen. Op 14-jarige leeftijd laten de toekomstige profs al betere technische vaardigheden zien. De belangrijkste verschillen zijn te herleiden tot de combinatie van snelheid en nauwkeurigheid in de uitvoering van acties. Dit blijkt uit onderzoek van bewegingswetenschapper Barbara Huijgen van het Universitair Medisch Centrum Groningen naar talentontwikkeling van getalenteerde jeugdvoetballers. Zij adviseert jeugdopleidingen om de talenten gericht periodiek te testen op hun vaardigheden om voetbaltalent beter te herkennen en te ontwikkelen. Zij promoveert op 29 mei 2013 aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Talentontwikkeling is van enorm belang in het hedendaagse voetbal. Er zijn tot nu toe weinig objectieve gegevens bekend over de weg van getalenteerde spelers naar de uiteindelijke top. Dit proefschrift geeft inzicht in de ontwikkeling van getalenteerde jeugdvoetballers. De hoofdvraag voor onderzoeker Barbara Huijgen luidde: wat zijn de verschillen tussen getalenteerde spelers die uiteindelijk in het profvoetbal terecht komen en spelers die in het amateurvoetbal gaan spelen? Hierbij heeft Huijgen vooral de technische vaardigheden in relatie met voetbalprestaties onderzocht.

Testen

Voor haar onderzoek volgde Huijgen meer dan 500 getalenteerde spelers tussen hun 10e en 21e levensjaar. Zij speelden allen op het hoogste niveau van hun leeftijdcategorie. Zij heeft verschillende veldtesten toegepast. Hierbij sprintten de spelers zowel zonder als met bal over een afstand van 30 meter in rechte lijn maar ook in slalom. De testen zijn meerdere keren uitgevoerd met korte rustpauzes tussendoor om ook sprinten en dribbelen onder vermoeidheid in kaart te brengen. Tevens is er een test uitgevoerd waarin passvaardigheden en balcontrole werd gemeten.

Snelheid met bal

Het verschil in ontwikkeling tussen getalenteerde spelers die uiteindelijk profvoetballer worden en getalenteerde spelers die in het amateur voetbal terecht komen, blijkt vooral uit de snelheid met de bal aan de voet. De resultaten lieten zien dat spelers die uiteindelijk profvoetballer zijn geworden, tijdens de jeugd gemiddeld 0.3 seconde sneller waren op 30 meter. Tevens waren de toekomstige profs van 14 tot 18 jaar gemiddeld 1 seconde sneller over een afstand van 3 x 30 meter met bal dan de toekomstige amateurs.

Nauwkeurigheid

Huijgen onderzocht niet alleen de snelheid, maar ook de nauwkeurigheid bij het uitvoeren van de technische vaardigheden passen en balcontrole. Zij volgde de spelers tussen 10- en 18-jarige leeftijd. De spelers die in de jeugdopleiding van profclubs mochten blijven en daardoor meer kans maken om profvoetballer te worden, blijken op hogere snelheid minder fouten te maken dan de afvallers uit de jeugdopleiding.

Jeugdopleiding spelers

Huijgen adviseert de jeugdopleidingen om de jeugdspelers periodiek te testen. Met de informatie kunnen zowel de jeugdopleidingen als de spelers zelf inzicht verkrijgen of een speler achterblijft in prestaties. Hierdoor is beter na te gaan of specifieke training nodig is om bepaalde aspecten te verbeteren. Volgens Huijgen kunnen de uitkomsten van de testen ook het selectieproces ondersteunen. Zo zouden de spelers die op de goede lijn zitten op weg naar de top, behouden moeten blijven binnen de opleiding omdat zij de meeste kans maken om uiteindelijk profvoetballer te worden.

Zie ook het filmpje op KennisInZicht, digitaal wetenschapsmagazine van het UMCG.

Curriculum Vitae

Barbara Huijgen (Goor, 1980) studeerde Bewegingswetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zij verrichtte haar onderzoek bij Bewegingswetenschappen van UMCG/RUG onder begeleiding van promotor prof. dr. Chris Visscher en co-promotor dr. Marije Elferink-Gemser in samenwerking met de jeugdopleidingen van FC Groningen, SC Heerenveen en AZ. Haar onderzoek is onderdeel van de Groninger Sporttalent-onderzoekslijn. De titel van haar proefschrift is ‘Technical skills, the key to succes? A study on talent development and selection of youth soccer players. Na haar promotie blijft zij onderzoeker (en docent) bij Bewegingswetenschappen.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:31
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 13 december 2017

  Faculty of Economics and Business achieves 3-year EQUIS re-accreditation

  The European accreditation institution EFMD has just announced that the Faculty of Economics and Business (FEB) of the University of Groningen has been awarded the prestigious EQUIS accreditation for an additional 3 years. This re-accreditation was...

 • 06 december 2017

  Zenuwstimulatie in arm zorgt voor beter aanleren complexe bewegingen

  De juiste stimulering met elektronische prikkels van de zenuwen in de arm zorgt er voor dat mensen een complexe bewegingstaak beter kunnen aanleren. Hun hersenen blijken  tijdens het leren van de beweging bovendien actiever te zijn, waardoor mensen...

 • 05 december 2017

  Wim Veling benoemd tot adjunct-hoogleraar Psychiatrie

  Per 1 december 2017 is dr. Wim Veling benoemd tot adjunct-hoogleraar Psychiatrie bij de faculteit Medische Wetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen. Zijn leeropdracht betreft Psychose in de Sociale Context. Hij werkt als psychiater en hoofd...