Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Lustrumcongres KCM met Martha Nussbaum

Arts and Humanities: Of(f) Course
23 mei 2013

************************

Update

Minister Bussemaker laten weten dat ze helaas niet aanwezig kan zijn.

************************

Oorspronkelijk bericht:

De afdeling Kunsten, Cultuur en Media van de Rijksuniversiteit Groningen viert op 25 en 26 juni haar 10-jarig bestaan met het lustrumprogramma Arts and Humanities: Of(f) Course, met onder anderen de wereldberoemde filosofe Martha Nussbaum en de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen Jet Bussemaker. Het programma gaat over de rol van de kunsten en kunstwetenschappen in een tijd dat hun waarde in toenemende mate ter discussie staat.

Het lustrumprogramma bestaat uit drie onderdelen:

 • publiekslezing Not for Profit: Why Democracy Needs the Arts door Martha Nussbaum (georganiseerd samen met Studium Generale),
 • 1-dags conferentie met vooraanstaande sprekers uit Frankrijk, Duitsland, België en Groot-Brittannië,
 • afsluitend debat met Martha Nussbaum, minister Bussemaker en rector magnificus Elmer Sterken.

Martha Nussbaum

In haar boek ‘Not for profit’ (‘Niet voor de winst’, 2010) vraagt Martha Nussbaum zich af wat de waarde van kunst en geesteswetenschappen is in de moderne samenleving. Een actuele vraag nu de regering de afgelopen jaren fors bezuinigt op kunst en cultuur. De waarde van kunst lijkt niet langer vanzelfsprekend te zijn en hetzelfde geldt voor kunstonderzoek en -onderwijs. Dit heeft volgens Nussbaum te maken met onze obsessieve aandacht voor nationale economische groei. Steeds meer beschouwen we onderwijs als een middel om studenten economisch productief te maken, in plaats van hen op te leiden tot kritische denkers en verstandige burgers.

Meer informatie: dr. Thijs Lijster , coördinator Arts in Society

Laatst gewijzigd:10 januari 2018 16:50
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 11 december 2018

  Eeuwenoude recepten uit de beerput (video)

  Archeoloog Merit Hondelink onderzoekt wat Nederlandse stedelingen uit de middenklasse aten in de 16e tot en met de 18e eeuw. Ze onderzoekt monsters uit oude beerputten op sporen van voedselbereiding. Maar Hondelink kookt zelf ook vergeten gerechten,...

 • 07 december 2018

  Nieuw themanummer Stem-, Spraak en Taalpathologie

  Stem-, Spraak- en Taalpathologie heeft het themanummer “Research Tutorials door Nederlandstalige onderzoekers in het buitenland, deel II” gepubliceerd.

 • 05 december 2018

  Fotoreportage: De schatten van de UB

  Fotoreportage over bijzondere boeken op de afdeling Bijzondere collecties van de UB.