Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Met ‘Google Maps’ inzoomen op eilandjes van Langerhans

08 mei 2013

Onderzoekers van het UMCG en LUMC hebben complete celstructuren van de eilandjes van Langerhans in een diermodel in beeld gebracht. Hierdoor is het mogelijk om op een ‘Google Maps’-achtige manier in te zoomen op zelfs de kleinste celonderdelen, zonder het grotere geheel uit het oog te verliezen. De ruim 25.000 microscopische beelden geven inzicht in het ontstaan van diabetes type 1 in het rattenmodel. Het is voor het eerst dat een humane ziekte in een diermodel op deze manier in beeld is gebracht. Het onderzoek is 8 mei 2013 gepubliceerd in Scientific Reports. De database is voor iedereen toegankelijk via www.nanotomy.nl.

Eilandjes van Langerhans zijn insulineproducerende cellen die zich bevinden in de alvleesklier. Bij mensen met diabetes type 1 vergist het afweersysteem zich en valt het de eilandjes aan. De insulineproducerende bètacellen worden hierdoor grotendeels vernietigd en maken vervolgens geen insuline meer aan. De precieze oorzaak is niet bekend en patiënten zijn afhankelijk van insuline-injecties.

Om meer inzicht te krijgen in het ontstaan van type 1 diabetes zijn complete eilandjes tijdens diabetesontwikkeling in een ratmodel met ongekende resolutie in kaart gebracht en geanalyseerd. Hiervoor is een speciale elektronenmicroscopische techniek voor gebruikt.

Met de huidige elektronenmicroscopen kunnen de samenstelling en opbouw van cellen in hoge resolutie afgebeeld worden. Echter, nadeel hiervan is dat je daarbij inzoomt op slechts een gedeelte van een cel en het grotere geheel letterlijk uit het oog verliest. De speciale preparatie en opnametechnieken maken het mogelijk om de losstaande foto’s aan elkaar te rijgen om zo het grotere geheel te kunnen overzien met behoud van de enorme zoommogelijkheden.

Nanotomie

De onderzoekers hebben deze techniek gebruikt om de nano-anatomie (“nanotomie”) van de eilandjes van Langerhans in een rat in beeld te brengen in de verschillende stadia van diabetes type 1. Zo kan worden ingezoomd in weefsel, cellen, celorganellen en macromoleculen. De data laten zien dat in de bètacellen van ratten met diabetes kleine virusachtige partikels (doorsnee 35 nanometer) voorkomen. De onderzoekers hebben echter aangetoond dat dit opstapeling van glycogeen is, wat veroorzaakt kan worden door verhoogd bloedsuiker tijdens diabetes.

Uiteenlopende aspecten tijdens ontwikkeling van diabetes in de enorme datasets kunnen nu verder geanalyseerd worden door onderzoekers wereldwijd via nanotomy.nl. Vervolgonderzoek met gebruikmaking van nanotomie is ook in humane eilandjes van patienten gestart om beter inzicht te krijgen in de oorzaak van type 1 diabetes.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:31
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 17 mei 2018

  Kans op langdurige rouwstoornis bij vermissing lijkt vijf keer groter dan bij natuurlijk overlijden

  Vermissing van een dierbare leidt in ongeveer de helft van de gevallen tot langdurige psychologische klachten bij achterblijvers. De kans op ontstaan van een langdurige rouwstoornis bij vermissing lijkt vijf keer groter dan na een natuurlijk overlijden...

 • 16 mei 2018

  Het nut van algen boven water

  Tussen de Bahama’s en Ierland goten algenonderzoeksters Maria van Leeuwe en Jacqueline Stefels van de RUG honderden liters oceaanwater door hun filters. Ze voeren op onderzoeksschip de Pelagia een etappe van de NICO-expeditie mee. Het Netherlands Initiative...

 • 09 mei 2018

  Petra Rudolf gekozen tot nieuwe voorzitter European Physical Society

  RUG-hoogleraar Experimentele Vaste Stof Fysica Petra Rudolf is verkozen tot 'president' van de European Physical Society (EPS). Met ingang van april 2019 zal zij deze organisatie, die natuurkundige vakverenigingen in heel Europa (inclusief Turkije en...