Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Marjoleine de Vos wordt nieuwe gastschrijver

06 mei 2013

Schrijver, dichter en journalist Marjoleine de Vos is de nieuwe gastschrijver van de Rijksuniversiteit Groningen. Vanaf september 2013 geeft zij drie openbare lezingen over het thema ‘Mythe en waarheid’, gevolgd door een publiek gesprek met schrijver Willem Jan Otten over de mythe in het eigen leven en in de poëzie. Daarnaast verzorgt zij voor een geselecteerde groep studenten werkcolleges over het schrijven van een mythologische geschiedenis.

De openbare optredens zijn op de maandagavonden 23 en 30 september en 7 en 14 oktober in de Aula van het Academiegebouw (20.00-21.30 uur).

Programma

De kracht en het belang van mythen staan centraal in de lezingen van de nieuwe gastschrijver. De mythologische waarheid is volgens haar een heel andere dan die van de wetenschap. Het gaat in de mythe om een gevoelde waarheid, om verklaringen die geen verklaringen zijn maar wel alles verklaren. Dat maakt mythen zo raadselachtig en zo fascinerend tegelijk. Marjoleine de Vos zal in haar lezingen spreken over mythen uit de oudheid, christelijke mythen en de manieren waarop we nu nog steeds mythen gebruiken.

Marjoleine de Vos

Marjoleine de Vos (1957) is redacteur bij NRC Handelsblad. Ze schrijft over kunst, literatuur en koken, en heeft een tweewekelijkse column op de opiniepagina. Een selectie uit deze columns werd gebundeld in Nu en altijd: bespiegelingen (2000) en Het is zo vandaag als altijd (2011). In 2000 verscheen haar eerste poëziebundel Zeehond graag, genomineerd voor de VSB Poëzieprijs 2002, gevolgd door Kat van sneeuw (2003) en Het waait (2008). In januari 2013 verscheen haar vierde bundel Uitzicht genoeg.

Gastschrijverschap

Sinds 1986 is aan de Rijksuniversiteit Groningen elk najaar een gastschrijver verbonden. De gastschrijver verzorgt openbare lezingen en een reeks werkcolleges. Gastschrijvers aan de Groningse universiteit waren onder meer Dick Hillenius, Doeschka Meijsing, Willem Wilmink, Monica van Paemel, Willem Jan Otten, Gerrit Krol, Nelleke Noordervliet, Bernlef, Rutger Kopland, Joost Zwagerman, Thomas Rosenboom, Bas Heijne, Koos van Zomeren, Tonnus Oosterhoff, Marjolijn Februari, Esther Jansma, Kader Abdolah, Arthur Japin, Annejet van der Zijl en Hans Aarsman.

De organisatie van het Gastschrijverschap is in handen van de RUG en Studium Generale Groningen.

Noot voor de redactie

Meer informatie: Guus Termeer, Studium Generale Groningen

Zie ook: www.rug.nl/studium
Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:31
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 19 maart 2018

  Stemwegwijzer.nl wijst kiezer de weg op 21 maart

  Stemwegwijzer.nl wijst kiezer de weg op 21 maart

 • 16 maart 2018

  Kunst kan dorp weerbaarder maken

  Kunst-georiënteerde gemeenschapsactiviteiten kunnen bijdragen aan het opbouwen van veerkracht in dorpen. Dergelijke projecten bieden de kans om inwoners meer met elkaar en hun gemeenschap te verbinden. Inwoners zijn vervolgens meer bereid en beter in...

 • 14 maart 2018

  Kiezer straft politieke partijen voor besturen gemeente

  Politieke partijen die deelnemen aan het gemeentebestuur verliezen bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen gemiddeld vier tot acht procent van hun raadszetels. Voor partijen die weinig wethouders leveren is dit verlies twee keer zo groot als voor...