Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Marjoleine de Vos wordt nieuwe gastschrijver

06 mei 2013

Schrijver, dichter en journalist Marjoleine de Vos is de nieuwe gastschrijver van de Rijksuniversiteit Groningen. Vanaf september 2013 geeft zij drie openbare lezingen over het thema ‘Mythe en waarheid’, gevolgd door een publiek gesprek met schrijver Willem Jan Otten over de mythe in het eigen leven en in de poëzie. Daarnaast verzorgt zij voor een geselecteerde groep studenten werkcolleges over het schrijven van een mythologische geschiedenis.

De openbare optredens zijn op de maandagavonden 23 en 30 september en 7 en 14 oktober in de Aula van het Academiegebouw (20.00-21.30 uur).

Programma

De kracht en het belang van mythen staan centraal in de lezingen van de nieuwe gastschrijver. De mythologische waarheid is volgens haar een heel andere dan die van de wetenschap. Het gaat in de mythe om een gevoelde waarheid, om verklaringen die geen verklaringen zijn maar wel alles verklaren. Dat maakt mythen zo raadselachtig en zo fascinerend tegelijk. Marjoleine de Vos zal in haar lezingen spreken over mythen uit de oudheid, christelijke mythen en de manieren waarop we nu nog steeds mythen gebruiken.

Marjoleine de Vos

Marjoleine de Vos (1957) is redacteur bij NRC Handelsblad. Ze schrijft over kunst, literatuur en koken, en heeft een tweewekelijkse column op de opiniepagina. Een selectie uit deze columns werd gebundeld in Nu en altijd: bespiegelingen (2000) en Het is zo vandaag als altijd (2011). In 2000 verscheen haar eerste poëziebundel Zeehond graag, genomineerd voor de VSB Poëzieprijs 2002, gevolgd door Kat van sneeuw (2003) en Het waait (2008). In januari 2013 verscheen haar vierde bundel Uitzicht genoeg.

Gastschrijverschap

Sinds 1986 is aan de Rijksuniversiteit Groningen elk najaar een gastschrijver verbonden. De gastschrijver verzorgt openbare lezingen en een reeks werkcolleges. Gastschrijvers aan de Groningse universiteit waren onder meer Dick Hillenius, Doeschka Meijsing, Willem Wilmink, Monica van Paemel, Willem Jan Otten, Gerrit Krol, Nelleke Noordervliet, Bernlef, Rutger Kopland, Joost Zwagerman, Thomas Rosenboom, Bas Heijne, Koos van Zomeren, Tonnus Oosterhoff, Marjolijn Februari, Esther Jansma, Kader Abdolah, Arthur Japin, Annejet van der Zijl en Hans Aarsman.

De organisatie van het Gastschrijverschap is in handen van de RUG en Studium Generale Groningen.

Noot voor de redactie

Meer informatie: Guus Termeer, Studium Generale Groningen

Zie ook: www.rug.nl/studium
Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:31
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 12 februari 2019

  Het klimaatverdriet van Maarten Loonen

  De klimaatverandering op Spitsbergen; Maarten Loonen maakt het al jaren aan den lijve mee. Hij kan uren vertellen over ganzen, rendieren en gletsjers, over de onmetelijke en ons onbekende natuur. Maar het meest raakt hem de klimaatklok die voorttikt...

 • 12 februari 2019

  Eredoctoraten voor Titia de Lange en Philipp Blom

  De Rijksuniversiteit Groningen reikt tijdens de lustrumweek in juni 2019 eredoctoraten uit aan prof. dr. Titia de Lange en dr. Philipp Blom. Historicus Blom ontvangt het eredoctoraat op voordracht van prof. dr. Ann-Sophie Lehmann van de Faculteit der...

 • 07 februari 2019

  Hoogleraar Stynke Castelein wint de Vrouw in de Media Award Groningen

  Prof. dr. Stynke Castelein, hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen en hoofd onderzoek bij Lentis, ontvangt de Vrouw in de Media Award 2018 Groningen.