Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Willem de Graaffprijs 2013 voor Peter Barthel

02 mei 2013

Het bestuur van Stichting ‘De Koepel’ heeft besloten om de Willem de Graaffprijs 2013 toe te kennen aan de Groningse sterrenkundige prof. dr. Peter Barthel.

Naast zijn werk als fysicus heeft prof. dr. Willem de Graaff (1923-2004) zich tientallen jaren ingezet om een breed publiek te interesseren voor ruimtevaart en sterrenkunde. Als uiting van waardering stelde de Stichting ‘De Koepel’ in 2007 de Willem de Graaffprijs in. De prijs ter grootte van 1500 euro wordt eenmaal in de drie jaar uitgereikt. Eerdere winnaars waren prof. dr. John Heise en prof. dr. Vincent Icke.

Peter Barthel is hoogleraar astrofysica aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij studeerde natuur- en sterrenkunde in Amsterdam en Utrecht en promoveerde in Leiden. Daarna werkte hij enkele jaren als onderzoeker aan het California Institute of Technology. Sinds 1988 is hij verbonden aan het Kapteyn Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen.

Naast zijn wetenschappelijk werk is Barthel actief betrokken bij de popularisatie van de wetenschap. Met een enthousiaste en veelzijdige aanpak bereikt hij een groot publiek, waaronder grote aantallen scholieren.

Barthel is rector van de Scholierenacademie van de Rijksuniversiteit Groningen en geeft geregeld college voor de Kinderuniversiteit. Hij droeg bij aan een nieuw natuurkundeprogramma voor HAVO/VWO en bracht zo sterrenkunde terug in de klas. Het project ‘Ontdek het onzichtbare heelal’ met veel resultaten van de Herschel-infraroodsatelliet stond onder zijn leiding. Dit project won de Academische Jaarprijs 2008. In 2011 schreef hij het artikel ‘Santa and the Moon’ over onderzoek naar afbeeldingen van de maan op cadeaupapier en in kinderboeken en trad op in het tv-programma van Pauw en Witteman.

De prijs wordt uitgereikt op woensdagmiddag 15 mei 2013 tijdens de Nederlandse Astronomen Conferentie in Lommel, België.

Meer informatie: prof. dr. Peter Barthel

Zie ook: website De Koepel en website Astronomie

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:32
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 16 januari 2019

  Twee jonge onderzoekers naar topinstituten met Rubiconbeurs

  Dr. Michael Lerch en Sanne van Dijk, twee veelbelovende RUG-wetenschappers, gaan dankzij het programma Rubicon van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) twee jaar onderzoek doen aan buitenlandse topinstituten.

 • 14 januari 2019

  RUG-student Boomstra opnieuw wereldkampioen dammen

  Roel Boomstra heeft voor de tweede keer de wereldtitel dammen gewonnen. Hij nam het op tegen viervoudig wereldkampioen Alexander Schwarzman. In 2016 veroverde Roel Boomstra de wereldtitel ook al. Boomstra is masterstudent Physics aan de Rijksuniversiteit...

 • 09 januari 2019

  Smoking gun

  Amina Helmi vond het bewijs voor de theorie dat delen van de Melkweg niet alleen zijn gegroeid door de geboorte van eigen sterren, maar ook door samensmeltingen met andere sterrenstelsels. Voor deze ontdekking was het wachten op de data van ruimtemissie...