Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Colloquium Mathematics, Professor Michiel Hochstenbach

26 april 2013

Join us for coffee and tea at 15.30 p.m.

Date:                           Friday, April 26th 2013
Speaker:                     Prof. M. Hochstenbach, TU Eindhoven
Room:                         5161.0105 (Bernoulliborg)
Time:                          16.00

Title: Probabilistic upper bounds for the matrix two-norm


Abstract:

Lanczos bidiagonalization is a popular tool for the approximation of the two-norm of a large sparse matrix. This method provides a guaranteed lower bound. The initial vector is often chosen randomly. However, if an unlucky choice is made, the true value of ||A|| can be arbitrarily larger.

In this talk we first give an overview of the method, and then show how we can derive probabilistic upper bounds, using adaptive polynomials that are implicitly generated in the Krylov process. These bounds are correct with a user-requested probability, for instance, 99% or 99.9%. The techniques are very fast (e.g., 0.2 sec for a matrix of dimension 25000) and yield quite tight bounds.

Similar methods can also be used for probabilistic upper/lower bounds for the largest/smallest eigenvalue of a symmetric matrix.

Laatst gewijzigd:06 juni 2018 14:05

Meer nieuws

 • 21 juni 2018

  Grenzeloos lallen met Martijn Wieling op Lowlands Science

  Het is bekend dat alcoholgebruik spraak negatief beïnvloedt, maar hoe zit dat bij het spreken van een vreemde taal? Onderzoek suggereert dat het effect hier juist positief lijkt te zijn. Onduidelijk is echter wat er in de mond gebeurt. Dr. Martijn Wieling...

 • 08 juni 2018

  Waardedaling woningen in aardbevingsgebied tot 2015 gemiddeld 9,3%

  Woningen in het Groningse aardbevingsgebied zijn tot 2015 gemiddeld 9,3% in waarde gedaald. Dat concluderen promovendus Nicolás Durán en hoogleraar Ruimtelijke Econometrie Paul Elhorst van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij analyseerden data van de...

 • 06 juni 2018

  RUG op plek 120 in QS ranking

  De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) staat dit jaar op plaats 120 in de QS World Top University Rankings 2019. Afgelopen twee jaar stond de RUG opplaats 113 in deze lijst van bijna 1.000 universiteiten wereldwijd. Op nationale schaal is Groningen dit...