Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Colloquium Mathematics, Professor Michiel Hochstenbach

26 april 2013

Join us for coffee and tea at 15.30 p.m.

Date:                           Friday, April 26th 2013
Speaker:                     Prof. M. Hochstenbach, TU Eindhoven
Room:                         5161.0105 (Bernoulliborg)
Time:                          16.00

Title: Probabilistic upper bounds for the matrix two-norm


Abstract:

Lanczos bidiagonalization is a popular tool for the approximation of the two-norm of a large sparse matrix. This method provides a guaranteed lower bound. The initial vector is often chosen randomly. However, if an unlucky choice is made, the true value of ||A|| can be arbitrarily larger.

In this talk we first give an overview of the method, and then show how we can derive probabilistic upper bounds, using adaptive polynomials that are implicitly generated in the Krylov process. These bounds are correct with a user-requested probability, for instance, 99% or 99.9%. The techniques are very fast (e.g., 0.2 sec for a matrix of dimension 25000) and yield quite tight bounds.

Similar methods can also be used for probabilistic upper/lower bounds for the largest/smallest eigenvalue of a symmetric matrix.

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:36

Meer nieuws

 • 16 maart 2018

  Kunst kan dorp weerbaarder maken

  Kunst-georiënteerde gemeenschapsactiviteiten kunnen bijdragen aan het opbouwen van veerkracht in dorpen. Dergelijke projecten bieden de kans om inwoners meer met elkaar en hun gemeenschap te verbinden. Inwoners zijn vervolgens meer bereid en beter in...

 • 14 maart 2018

  Kiezer straft politieke partijen voor besturen gemeente

  Politieke partijen die deelnemen aan het gemeentebestuur verliezen bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen gemiddeld vier tot acht procent van hun raadszetels. Voor partijen die weinig wethouders leveren is dit verlies twee keer zo groot als voor...

 • 13 maart 2018

  Auke Hulst wordt gastschrijver van de Rijksuniversiteit Groningen

  Schrijver en muzikant Auke Hulst wordt de nieuwe gastschrijver van de Rijksuniversiteit Groningen. In drie lezingen en een openbaar interview met hoogleraar moderne letterkunde Mathijs Sanders zal hij zich komend najaar onder de noemer ‘zwemmen in brak...